Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς τόνισε πως η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική από την ίδια την μετάλλαξη.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ωστόσο ότι η Όμικρον 2 δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Σημείωσε επίσης ότι οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για την χορήγηση της 4ης δόσης και ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθούν νέα εμβόλια που θα σταματούν την μετάδοση του ιού. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

Για το σύνδρομο long covid η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα συμπτώματα είναι κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης και γεύσης. Άτομα τα οποία έχουν κάνει δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο.

Ο κ. Θεμιστοκλεόυς ανέφερε ότι ξεπεράσαμε πλέον τους 19,4 εκατ. εμβολιασμούς και ότι 7,33 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σημείωσε επίσης ότι για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν γίνει 110.000 αιτήσεις και μέχρι τώρα έχουν γίνει 75.000 εμβολιασμοί στα σπίτια.