Ενώ τα κατάγματα της λεκάνης οφείλονται σε μεγάλης βίας τραυματισμό και είναι πολύ βαρεία κάκωση με κινδύνους για τη ζωή του ανθρώπου, τα κατάγματα των ηβοϊσχιακών κλάδων είναι ελαφράς επίπτωσης κατάγματα, που συμβαίνουν συνήθως στην γεροντική ηλικία από κάκωση σε απλή πτώση.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Τι είναι

Τα κατάγματα αυτά αφορούν τα δύο οστά που «κλείνουν» προς τα εμπρός τον δακτύλιο της λεκάνης και συνδέονται με μία άρθρωση-συνδέσμωση, την ηβική σύμφυση.

Πώς εμφανίζεται

Μετά από πτώση παρουσιάζεται πόνος χαμηλά εμπρός στην περιοχή του ενός ισχίου, που επιτείνεται στη βάδιση.

Πώς ελέγχεται

Η διαφορά του κατάγματος του ηβοϊσχιακού κλάδου από το κάταγμα του ισχίου είναι η διατήρηση της φυσιολογικής κινητικότητας του ισχίου (σε θέση πρηνή – «σημείο Βλάχου») που επηρεάζεται πολύ στα κατάγματα του ισχίου.

Το μόνο που επηρεάζεται στο κάταγμα του ηβοϊσχιακού κλάδου είναι η αδυναμία άρσεως του σκέλους τεντωμένου με αντίσταση.

Πώς επιβεβαιώνεται

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με απλή ακτινογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται

Το κάταγμα του ηβοϊσχιακού κλάδου (πάντα είναι ετερόπλευρο) δεν χρειάζεται μακρά παραμονή στο κρεβάτι (ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα). Τους συστήνουμε να βαδίζουν χρησιμοποιώντας «Π» για 20 ημέρες και να παραμένουν αρκετά καθισμένοι. Χρησιμοποιούμε απλά αναλγητικά για τον πόνο.

Σε ηλικιωμένα άτομα, γυναίκες με οστεοπόρωση, μπορεί το κάταγμα να καθυστερήσει να κολλήσει (πώρωση) επί μακρόν.

Λέξεις κλειδιά:

– Ηβοϊσχιακοί κλάδοι
– Οστεοπόρωση
– Καθυστερημένη πώρωση

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.