Τα χέρια έδωσε η Μαλαισία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck & Co για την αγορά 150.000 δόσεων του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου της εταιρείας κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (7/10) το υπουργείο Υγείας της χώρας, την ώρα που και άλλες ασιατικές χώρες σπεύδουν να εξασφαλίσουν προμήθειες.

Ειδικότερα, το molnupiravir, το οποίο θα είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο κατά της COVID-19 που λαμβάνεται από το στόμα, αν λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την πιθανότητα θανάτου ή νοσηλείας γι’αυτούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία κλινικών δοκιμών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Χάπι κατά του κορονοϊού: Ποιες χώρες ενδιαφέρονται

Γιατρός έχει στα ΄χέρια του χάπια

Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν μεγάλη ζήτηση για το φάρμακο στην Ασία, με τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία να ανακοινώνουν αυτήν την εβδομάδα παρόμοιες συμφωνίες για την αγορά του χαπιού της Merck. Η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες για την αγορά του.

Ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας Χαΐρι Τζαμαλουντίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε σήμερα επιστολή δέσμευσης για την αγορά του χαπιού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς προετοιμαζόμαστε για τη μετάβαση σε μια ενδημική φάση, κατά την οποία θα μπορούμε να συνυπάρχουμε με τον ιό προσθέτοντας νέες καινοτόμες θεραπείες ως ‘όπλα” για την καταπολέμηση της COVID-19, πέραν των εμβολιασμών και των άλλων μέτρων για τη δημόσια υγεία», σημείωσε.

Η Μαλαισία έχει καταγράψει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού, τον τρίτο υψηλότερο αριθμό στην νοτιοανατολική Ασία, αλλά έχει σταδιακά άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε εν μέσω ενός ενισχυμένου προγράμματος εμβολιασμού.

Περίπου το 64% των 32 εκατομμυρίων κατοίκων της Μαλαισίας έχει τώρα εμβολιαστεί πλήρως και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 88% στους ενήλικες.