Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τη μετάλλαξη Delta, τονίζοντας ότι η μεταδοτικότητά της είναι εξίσου με της ανεμοβλογιάς! Κάθε μολυσμένος μπορεί, κατά μέσο όρο, να μολύνει άλλα οκτώ-εννέα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι το «R0» είναι εξαιρετικά υψηλό. Ακόμα κι αν δεν νοσήσουν, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό εύκολα.

Σύμφωνα με έκθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Washington Post – και αναμεταδίδουν και άλλα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times  – οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Delta του κορονοϊού σε ποσοστά ανάλογα με εκείνα των ανεμβολίαστων.

Η επικεφαλής των Κέντρων δρ. Ρόσελ Βαλένσκι φέρεται να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του ντοκουμέντου, παρόλο που το έγγραφο που μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ  βασίζεται σε στοιχεία που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.  «Τα πράγματα είναι σοβαρά, πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν φωνάζουμε άδικα» δηλώνει σχετικά, παρομοιάζοντας τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού με αυτήν της ανεμοβλογιάς και της ιλαράς!

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας της CDC αναμένεται να δώσουν νέα στοιχεία στη δημοσιότητας, αλλάζοντας πιθανότατα τις οδηγίες προς τους πλήρως εμβολιασμένους, συστήνοντας τη χρήση μάσκας ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, η επικεφαλής των CDC σπεύδει να διευκρινίσει ότι τα εμβόλια προστατεύουν σε ποσοστό 90% από τη σοβαρή νόσηση, αν και ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης ή της μετάδοσης του ιού.