Για τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους, καθώς και για τη σημασία του εμβολιασμού, εν μέσω της συνθήκης αυτής, μίλησε τη Δευτέρα ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής.

«Η εξέλιξη της κατάστασης της πανδημίας αφορά παραμέτρους όπως η συμπεριφορά των ατόμων, κατά πόσο θα συνεχίσει το επίπεδο του συγχρωτισμού, η τήρηση των μέτρων, η επιτήρησή τους, πόσο θα συμβάλει το στέλεχος Δέλτα, πόσο θα αυξηθεί η διασπορά και κατά πόσο θα υπάρχει ευαισθητοποίηση για άμεσο εμβολιασμό ειδικά στα άτομα που αφορά αυτή η έξαρση και είναι οι νεαρότερες ηλικίες», ανέφερε σε παρέμβασή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά».

Εκτός από τους εφήβους 15-17 ετών, μεγάλη σημασία έχει και το κύμα αυτό αφορά και τα άτομα 18-35 ετών, που είναι η κατεξοχήν ομάδα όπου υπάρχει έξαρση, τόνισε το μέλος της Επιτροπής των ειδικών, λόγος για τον οποίο «πρέπει οι νέοι ενήλικες να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αν είναι δυνατόν και πριν τον προγραμματισμό των διακοπών τους».

Ο καθηγητής θύμισε, δε, πως η πρώτη δόση του εμβολίου δεν παρέχει πλήρη προστασία, «ειδικά από την Δέλτα», όπως είπε, και συνεπώς «θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, για να έχουμε κάλυψη έναντι του κορονοϊού».

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ζήτημα για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αύριο, ο καθηγητής τονίζει πως δεν είναι εύκολο θέμα γιατί υπάρχουν κοινωνικά θέματα και πολλές ιδιαιτερότητες. «Έχει δοθεί το πράσινο φως για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Θα πρέπει να εφαρμοστεί εκεί που υπάρχει μεγαλύτερο κίνδυνος. Αλλά θα πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία τις ιδιαιτερότητες που αφορούν άλλες επαγγελματικές ομάδες».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα παιδιά δεν είναι πιθανό σενάριο, δεδομένου του πολύ χαμηλού κινδύνου της νόσου στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.