Τέλος στην εντύπωση ότι η τεχνολογία επηρεάζει την ψυχική υγεία των νέων βάζει μία νέα έρευνα.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν βρέθηκε κάποια σύνδεση της χρήσης τεχνολογικών μέσων με προβλήματα στην ψυχική υγεία εφήβων.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 430.000 εφήβους ηλικίας 10 έως 15 ετών και συνέκρινε την παρακολούθηση τηλεόρασης, social media και χρήσης συσκευών με αισθήματα κατάθλιψης, αυτοκτονικές τάσεις και προβλήματα συμπεριφοράς.

Η έρευνα κατέληξε σε μία προειδοποίηση για τους νομοθέτες που επηρεάζονται από την κοινή πεποίθηση πως η τεχνολογία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του κόσμου, τονίζοντας πως τέτοιες πεποιθήσεις δεν υποστηρίζονται από τα δεδομένα και την έρευνα που υπάρχει διαθέσιμη.

«Δεν μπορούμε να δούμε διαφορά μεταξύ των επιπτώσεων της χρήσης social media και ψυχικής υγείας μεταξύ 2010 και 2019. Δε λέμε πως λιγότεροι ευτυχισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media. Λέμε πως η σύνδεση μεταξύ τους δεν ενισχύεται», είναι ένα από τα συμπεράσματα.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα συναισθήματά τους, σχετικά με τη διάρκεια της χρήστης των social media ή των συσκευών, αλλά χωρίς να ορίσουν πώς ακριβώς περνούν το χρόνο τους σε αυτά.

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τη σχέση μεταξύ της χρήσης τεχνολογίας από εφήβους και την ψυχική υγεία και σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να ψηφίζουμε νόμους ή να χαράσσουμε πολιτικές. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τεχνολογικό τομέα και οι εταιρίες πρέπει να ξεκλειδώσουν τα δεδομένα τους για ουδέτερη και ανεξάρτητη έρευνα», αναφέρει στα συμπεράσματά της η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psycological Science.