Νέα μη επεμβατική μέθοδος παρέχει μόνιμη θεραπεία στο πρόβλημα της στύσης χωρίς την ανάγκη φαρμάκων και κυρίως χωρίς παρενέργειες. Η νέα μέθοδος αποτελεί πρωτοπορία στο τομέα της ιατρικής γιατί επιχειρεί να εξαλείψει τα αίτια του προβλήματος και όχι μόνο τα συμπτώματα όπως έκαναν μέχρι σήμερα τα φάρμακα.

Ένας στους δέκα άντρες πάνω από 40 ετών παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία. Τα αίτια είναι κατά κύριο λόγο οργανικά και έχουν να κάνουν με αγγειακά προβλήματα. Όταν δηλαδή δεν υπάρχει η απαραίτητη φυσιολογική ροή αίματος υπάρχει δυσκολία στη στύση.

Επαναστατική λύση στο πρόβλημα δημοσιεύει το περιοδικό «European Urology» χαρίζοντας ελπίδες για μόνιμη αποκατάσταση του προβλήματος της στύσης. Η μέθοδος ονομάζεται «Θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας» (Erectile Dysfunction Shock Wave Therapy» και στοχεύει στην επαναγγείωση του πέους. Η θεραπευτική προσέγγιση έχει στόχο την ανάπτυξη νέων αγγειακών κλάδων με αποτέλεσμα της αύξηση ροής του αίματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος αγγειογένεσης χρησιμοποιείται από το 2005 στη θεραπεία της ισχαιμίας και του μυοκαρδίου της καρδιάς.

«Εφόσον η θεραπεία είναι αποτελεσματική στα μικρά αγγεία της καρδιάς θεωρήσαμε ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία σε πολλούς ασθενής οφείλεται σε αγγειακά προβλήματα» επεσήμανε ο καθηγητής Yoram Vardi, από το Ιατρικό Κέντρο Rambam στη Χάιφα που ανέπτυξε τη μέθοδο.

Η θεραπεία ουσιαστικά είναι μια εντελώς ανώδυνη εφαρμογή κυμάτων πάνω στο ανδρικό μόριο με κύματα που μεταφέρονται μέσω του δέρματος στην περιοχή – στόχο. Όσοι χρησιμοποίησαν τη νέα μέθοδο βελτιώθηκε η στύση κατά 50%. Ακόμη ένα 80% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν χρειάστηκε να ξαναχρησιμοποιήσουν φάρμακα για τη στύση.