Πρόταση για lockdown τριών εβδομάδων στο Παρίσι θα εξετάσει η γαλλική κυβέρνηση, για να περιοριστεί η εξάπλωση της COVID-19, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Είναι σαφές ότι αυτό θα εξεταστεί» είπε ο Ατάλ σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στον ραδιοσταθμό France Inter, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει κάποιες αμφιβολίες αν ένα τόσο σύντομο lockdown θα έχει αποτέλεσμα.

Αντιδήμαρχος του Παρισιού δήλωσε χθες Πέμπτη ότι το Παρίσι θα υποβάλει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο lockdown τριών εβδομάδων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Γαλλία θα επιβάλει μέτρα συμπεριλαμβανομένων lockdown κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στο Παρίσι και 19 άλλες περιφέρειες από τις αρχές του Μαρτίου αν επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση με την COVID-19.

«Δεν καταλαβαίνω τι περιμένουμε»

Η Γαλλία δεν θα μπορέσει να αποφύγει νέα μέτρα lockdown δεδομένης της αύξησης που υπάρχει στα κρούσματα του νέου κορονοϊού, δήλωσε παράλληλα σήμερα στο δίκτυο BFM TV ο επικεφαλής του νοσοκομείου Georges Pompidou European Hospital στη γαλλική πρωτεύουσα Φιλίπ Ζουβέν.

«Δεν καταλαβαίνω τι περιμένουμε» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι «πολύ τεταμένη» στην περιοχή του Παρισιού.

«Καθώς πλησιάζουμε περισσότερο σε μια κορύφωση της επιδημίας, κάθε μέρα που περνάει χωρίς να παίρνουμε μια απόφαση έχει ένα υψηλό τίμημα» τόνισε.

Οι δημοτικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας από την πλευρά τους έσπευσαν κάνοντας πρόταση να επιβληθεί ένα αυστηρό lockdown τριών εβδομάδων και στη συνέχεια να εξεταστεί το εκ νέου άνοιγμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ, των εστιατορίων και των πολιτιστικών κέντρων, τα οποία είναι κλειστά από τον Οκτώβριο.

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι δημοτικές αρχές του Παρισιού αντιτίθενται σε οποιαδήποτε lockdown θα μπορούσαν να επιβληθούν τα σαββατοκύριακα στη γαλλική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την ελπίδα τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν για το Παρίσι να μπορέσουν να οδηγήσουν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και να έχουν ως αποτέλεσμα «κάποια μορφή επιστροφής στην φυσιολογική» ζωή την άνοιξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε νωρίτερα στον ραδιοσταθμό France Inter ότι η γαλλική κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση των δημοτικών αρχών του Παρισιού για αυστηρό λοκντάουν τριών εβδομάδων, αν και εξέφρασε ορισμένες αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικό αυτό.

Ο Ζουβέν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε έρευνα που δείχνει ότι 13.000 ζωές θα είχαν σωθεί αν το περσινό lockdown στη Γαλλία από τον Μάρτιο ως τον Μάιο είχε επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα. Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης ότι, αν το lockdown είχε καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα, ο απολογισμός των νεκρών θα είχε αυξηθεί κατά 53.000.

Τα κρούσματα

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, 25.403 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, τα οποία αυξήθηκαν από 22.501 που ήταν πριν από μια εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση της ασθένειας, κυρίως λόγω των νέων στελεχών του νέου κορονοϊού.

Ο κυμαινόμενος επταήμερος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων βρίσκεται στα 21.452, που είναι ο υψηλότερος σε περισσότερο από τρεις μήνες. Έχοντας συνολικά 3,687 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού, η Γαλλία έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο και με 85.582 θανάτους από την COVID-19 έχει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό νεκρών παγκοσμίως από τη νόσο αυτή.

Σε αντίθεση με κάποιες γειτονικές της χώρες, η Γαλλία αντιστέκεται σε ένα νέο εθνικό lockdown για να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, ελπίζοντας ότι μια απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες που επιβάλλει από τις 15 Δεκεμβρίου θα αναχαιτίσει την πανδημία.

“Δεν θα αποφύγουμε ένα νέο λοκντάουν. Και όσο περισσότερο περιμένουμε για να πάρουμε μια τέτοια απόφαση, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει”, υπογράμμισε ο Ζουβέν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει μια πιθανή απόφαση για lockdown όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται για να δώσει χρόνο στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 να αποφέρει καρπούς.

TAGS