Το τελευταίο διάστημα και ενόψει της έναρξης του εμβολιασμού κατά του Covid-19 στη χώρα μας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης έχει λάβει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την διαδικασία του εμβολιασμού Covid-19 για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Μετά από σχετικό ερώτημα της Προέδρου ΔΣ του Συλλόγου, κας Άννας Σπίνου, προς τους εξειδικευμένους θεράποντες ιατρούς των κέντρων ΚΙ, εστάλη στον Σύλλογο η ακόλουθη ενημέρωση από την Επιστημονική Επιτροπή.

«Αναφορικά με την  από 19 Δεκεμβρίου επιστολή σας, σχετικά με «ανάγκη ενημέρωσης των ασθενών με Κυστική Ίνωση σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά του Covid-19», σας ενημερώνουμε ότι:

Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες και άρα θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά του Covid -19.

Από τον εμβολιασμό εξαιρούνται άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας ιδιαίτερα μετά από εμβολιασμό στο παρελθόν, οι γυναίκες σε κύηση ή γαλουχία και άτομα που νοσούν από ιογενείς λοιμώξεις ή βρίσκονται σε παρόξυνση της νόσου και μέχρι να υποχωρήσει η οξεία φάση.

Επίσης, προς το παρόν, το εμβόλιο δεν έχει λάβει ένδειξη για τα παιδιά (<16 ετών).

Οι ασθενείς με κυστική ίνωση, που ενδέχεται να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους (π.χ. ιστορικό αλλεργίας με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις), θα πρέπει να απευθυνθούν κατά περίπτωση, στο κέντρο που τους παρέχει τη φροντίδα υγείας προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να τους δοθούν περαιτέρω οδηγίες».

Οι ιατροί του Διατομεακού Κέντρου Κυστικής Ίνωσης Β. Ελλάδος:

Κιουμής Ι. (Καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ)

Μανίκα Αικ. (Αναπλ. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ)

Τσανάκας Ι. (Ομ. Καθηγητής  Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ)

Φωτουλάκη Μ. (Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ)

Χατζηαγόρου Ε.(Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ)

και Διαμαντέα Φ. (Διευθύντρια Μονάδας Κυστικής Ίνωσης, Γ.Ν. «Σισμανόγλειο»)”

Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις επί του θέματος στον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης «CF Europe», που συμμετέχει ως μέλος του Δ.Σ. ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου ΚΙ, κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, και αναμένονται σχετικές ενημερώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.