Σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έφτασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αύριο θα εγκρίνουμε ένα νέο συμβόλαιο για να εξασφαλίσουμε ακόμη ένα εμβόλιο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν προσθέτοντας ότι η συμφωνία «μάς επιτρέπει να αγοράσουμε έως 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που παράγεται από την Moderna».

Τον Αύγουστο, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Πρόκειται για την έκτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με εταιρείες παραγωγής για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει πέντε συμβόλαια προμήθειας εμβολίων: με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson & Johnson (για την προμήθεια μέχρι 400 εκατομμυρίων δόσεων από την κάθε μία), το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις), το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις) και την γερμανική CureVac (μέχρι 405 εκατομμύρια δόσεις).

Οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν ωστόσο όταν τα εμβόλια αυτά θα αξιολογηθούν ως ασφαλή και αποτελεσματικά. Η κυκλοφορία κάθε εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από το πράσινο φως της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές του 2021.

Η Moderna ανακοίνωσε προ ημερών πως το πειραματικό της εμβόλιο είναι κατά 94.5% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 με βάση τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας, σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος προσβολής από την Covid-19 μειώνεται κατά 94,5% σε ομάδα ασθενών που έλαβε το εμβόλιο έναντι της ομάδας που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ: συγκεκριμένα, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου.