Τα μανιτάρια shiitake αποτελούν εγγενές είδος της Ασίας και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις χώρες της ανατολής για θεραπευτικούς σκοπούς.

Μάλιστα, αποτελούν θεμέλιο λίθο της παραδοσιακής ασιατικής ιατρικής και αναφέρονται στα πρώτα βιβλία της βοτανικής ιατρικής. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ αποτελούν του κύριους παραγωγούς των συγκεκριμένων μανιταριών, με τη Κίνα να έχει σαφές προβάδισμα. Τα μανιτάρια shiitake απαντούν και στην ελληνική αγορά και μάλιστα μέρος τους αποτελεί προϊόν της εγχώριας παραγωγής.

Μεταξύ των θετικών επιδράσεών τους στην ανθρώπινη υγεία εντάσσεται η σημαντική ενίσχυση που μπορούν να ασκούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή στην άμυνα μας ενάντια σε κάθε παθογόνο ή μη ερέθισμα. Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν την ικανότητα των συγκεκριμένων μανιταριών να διεγείρουν την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς και να προλαμβάνουν την υπερβολική ενεργοποίησή του κάτω από άλλες.

Ουσιαστικά, φαίνεται να προκαλούν μια ενίσχυση του ανοσοποιητικού όταν αυτή είναι απαραίτητη και μια αντίστοιχη μείωση της δραστηριότητάς του όταν αυτή δεν είναι αναγκαία. Τα εκχυλίσματα αυτών έχουν ακόμα πιο έντονες επιδράσεις, αλλά στην καθημερινότητα δεν είναι επιθυμητή η κατανάλωση τροφίμων που ασκούν πολύ ισχυρές επιδράσεις στα οργανικά συστήματα.

Τα πιο δημοφιλή ανοσο-διεργετικά συστατικά τους είναι οι πολυσακχαρίτες και μεταξύ αυτών οι γλυκάνες.

Σε εργαστηριακό περιβάλλον φάνηκε ότι οι πολυσακχαρίτες των μανιταριών shiitake μπορούν να βελτιώνουν τις ανοσολογικές απαντήσεις κάτω από ποικίλες συνθήκες όπως ανοσοανεπάρκειας, έκθεσης σε τοξίνες και σε ακτινοβολία καθώς και κάτω από συνθήκες στρες που οφείλεται στην άσκηση.

Τα μανιτάρια shiitake αποτελούν ένα φυσικό ανοσο-διεργετικό, το οποίο έχει και μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: neadiatrofis.gr

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.