Το κρεμμύδι αποτελεί ένα αγαπημένο λαχανικό το οποίο βρίσκουμε σχεδόν όλο το χρόνο. Πέρα όμως από την ιδιαίτερη γεύση του φαίνεται ότι προσφέρει και σημαντικά οφέλη απέναντι σε φλεγμονές.

Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην κερκετίνη που περιέχει όσο και στην ονιονίνη Α, μια θειούχα ένωση που βρίσκεται στο βολβό του κρεμμυδιού.

Οι ενώσεις αυτές έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλουν τη δραστηριότητα των μακροφάγων, εξειδικευμένων δηλαδή κυττάρων του αίματος, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και ενεργοποιούν μεγάλης κλίμακας φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Ενώ η δραστηριότητα των μακροφάγων είναι τυπικά επωφελής, η αναστολή της δραστηριότητάς τους μπορεί μερικές φορές να είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση μιας φλεγμονής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κερκετίνη από εκχυλίσματα φυτών χρησιμοποιείται για τη φυσική αντιμετώπιση φλεγμονών, όπως αλλεργικής ρινίτιδας κ.α.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των συστατικών αυτών του κρεμμυδιού βρίσκεται στη φλούδα του. Για το λόγο αυτό καλό είναι να μην αφαιρούμε πολύ μεγάλο μέρος του περιβλήματός του όταν το καθαρίζουμε.

Πηγή: neadiatrofis.gr