Δεκάδες τουρίστες που παρέμεναν αποκλεισμένοι σε ένα κρουαζιερόπλοιο μετά τον εντοπισμό επιβάτη που είχε αποβιβαστεί και διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι έφερε τον κορονοϊό, αποβιβάστηκαν σήμερα στην Καμπότζη.

Όλοι βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό ο οποίος έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων στην Κίνα, δήλωσε αξιωματούχος της Καμπότζης.

Το πλοίο Westerdam ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το λιμάνι της Σιχανούκβιλ το βράδυ με τουλάχιστον 700 μέλη πληρώματος πάνω στο πλοίο. Οι εξετάσεις σε αυτούς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Η κρουαζιέρα του αμερικανικού πλοίου μετατράπηκε σε περιπέτεια για τους 1.455 επιβάτες, που προέρχονταν κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ευρώπη ή την Αυστραλία.

Είχαν επιβιβαστεί την 1η Φεβρουαρίου στο Χονγκ Κονγκ και επρόκειτο να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιαπωνία.

Όμως, καθώς δεκάδες κρούσματα μόλυνσης, εκ των οποίων δύο θανατηφόρα, καταγράφηκαν στην πρώην βρετανική αποικία, το κρουαζιερόπλοιο δεν έλαβε άδεια να ελλιμενιστεί στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας και στη συνέχεια στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες,σ το αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη.

Τελικά έλαβε άδεια να δέσει στο λιμάνι της Σιχανούκβιλ.

Περισσότεροι από 1.200 επιβάτες αποβιβάστηκαν τότε και ορισμένοι από αυτούς έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό της Καμπότζης Χουν Σεν με λουλούδια και αγκαλιές.

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας, στενής συμμάχου του Πεκίνου που επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στο βασίλειο, είχε κάνει λόγο για «αρρώστια του φόβου» που συντηρείται, όπως είπε, από τις άλλες χώρες για τον κορονοϊό. Είχε διαβεβαιώσει επίσης πως κανένας άνθρωπος πάνω στο πλοίο δεν είχε μολυνθεί.

Στην πραγματικότητα, μόνο περίπου είκοσι επιβάτες που είχαν συμπτώματα εξετάστηκαν, στους υπόλοιπους απλώς λαμβανόταν η θερμοκρασία.

Μια Αμερικανίδα τουρίστρια ηλικίας 83 ετών, που είχε πάρει το αεροπλάνο μέσω Μαλαισίας για να επιστρέψει στο σπίτι της, διαγνώστηκε τελικά θετική στον κορονοϊό, στις 15 Φεβρουαρίου στην Κουάλα Λουμπούρ.

Από τότε, κάπου 230 επιβάτες παρέμειναν υπό περιορισμό πάνω στο πλοίο εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεών τους.

«Είμαι ευγνώμων στην Καμπότζη που μας επέτρεψε να εισέλθουμε», δήλωσε σήμερα μια επιβάτης κατεβαίνοντας από το πλοίο.

Περίπου 700 τουρίστες που είχαν αποβιβαστεί την περασμένη εβδομάδα και έφθασαν στην Πνομ Πενχ βρέθηκαν επίσης αρνητικοί στα τεστ.

Ωστόσο παραμένουν οι αμφιβολίες για τους περίπου 400 επιβάτες οι οποίοι, όπως και η Αμερικανίδα ασθενής, είχαν ήδη φύγει από την Καμπότζη για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Παρατηρητές φοβούνται μια εξάπλωση της επιδημίας, κατηγορώντας τις καμποτζιανές αρχές ότι έδρασαν εσπευσμένα χωρίς να τηρούν τις συστάσεις.

‘Ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναταραχή στην Ασία.

Περισσότερα από 620 κρούσματα του κορονοϊού έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στους επιβάτες του Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο. Μια πρώτη ομάδα επιβατών, που βρέθηκαν αρνητικοί στα τεστ, αποβιβάστηκαν από το πλοίο έπειτα από καραντίνα 14 ημερών.

Συνάντηση για τον κορονοϊό των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας και της Asean (Ένωση κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στο Λάος.