Όλο και πιο συχνά οι ερευνητές εστιάζουν στο ρόλο της βιταμίνης D στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Πέρα από τη συμβολή της στο σχηματισμό και στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών, οι ερευνητές ανακαλύπτουν και νέες της πτυχές όπως η συμβολή της στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η συσχέτισή της με την αναιμία κλπ.

Ειδικότερα η ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Αναστάσιο Πίττα στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Tufts έλαβε κρατική χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την πραγματοποίηση 5ετούς έρευνας σχετικά με τη συσχέτιση του διαβήτη τύπου 2 και της βιταμίνης D.

Η εθνική έρευνα D2d όπως είναι η ονομασία της ειδικότερα θα εστιάσει στο κατά πόσο η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης D μπορεί να προλάβει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ειδικότερα σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου.

Το ενδιαφέρον γύρω από τη βιταμίνη D είναι τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι οι πωλήσεις συμπληρωμάτων της στις ΗΠΑ έχουν φτάσει στα 425 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Πίττα τα παλαιότερα ευρήματα δείχνουν μία συσχέτιση της βιταμίνης D με το διαβήτη τύπου 2, αλλά η μελέτη D2d είναι η πρώτη που ειδικά θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Αν η υπόθεση αποδειχτεί βάσιμη τότε ανοίγει μία τεράστια οδός πρόληψης.

Η αντιμετώπιση του διαβήτη απαιτεί ένα υγιές μοντέλο διατροφής και μια καλή φυσική κατάσταση τα οποία όμως είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς στο πέρασμα των χρόνων. Και αυτό γιατί συχνά αλλάζουν και οι συνθήκες της ζωής. Όμως η επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας θα αποτελούσε ένα ακόμα φτηνό και εύκολο στην εφαρμογή όπλο στα χέρια των επιστημόνων.

Με δεδομένο ότι ο διαβήτης αποτελεί την 7η σε σειρά θανατηφόρο νόσο στις ΗΠΑ που προκαλεί λόγο των επιπλοκών ή των παθήσεων που συσχετίζεται πάνω από 69.000 θανάτους και η ιατροφαρμακευτική αντιμετώπισή του κοστίζει πάνω από 245 εκατομμύρια δολάρια είναι εύκολα κατανοητό πόσο σημαντικό θα είναι να ανακαλυφθεί μια σχετικά ανέξοδη προληπτική μέθοδος.

Πηγή: diatrofi.gr