Η επιδημία του νέου ιού στην Κίνα μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί πριν υποχωρήσει, δήλωσε ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα υγείας, αναφερόμενος στον νέο ιό.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2003, δήλωσε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται.

Ο Τζονγκ δήλωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πρόβλεψη βασίζεται σε μοντέλα και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών καθώς και στις ενέργειες της κυβέρνησης.

«Άρα, υποθέτουμε ότι ίσως να φθάσει στο αποκορύφωμα ενδεχομένως στα μέσα ή στο τέλος αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου…και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί κάπως ή κάτι τέτοιο, και μετά να υποχωρήσει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα περιορισμού στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, είναι απαραίτητα και η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων. Χρειάζεται επίσης να βελτιώσει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των ασθενειών ή ακόμα και να συστήσει ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ο Τζανγκ.

Παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης

Ο ιός έχει τώρα επιμολύνει πάνω από 40.000 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 24 χώρες.

Ο Τζονγκ, που δήλωσε ότι η απροθυμία της κυβέρνησης να μοιραστεί πληροφορίες παρέτεινε την κρίση του SARS, δήλωσε ότι το Πεκίνο τα πήγε πολύ καλύτερα αυτή τη φορά σε θέματα όπως η διαφάνεια και η συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα, δήλωσε, όπως το να δοθεί τέλος στο εμπόριο άγριων ζώων, να υπάρξει καλύτερη διεθνής συνεργασία για την τεχνολογία υγιεινής, να βελτιωθεί η λειτουργία των κέντρων ελέγχου νοσημάτων και να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που να προειδοποιεί για πιθανές επιδημίες.

«Εάν έχουμε καλύτερη συνεργασία και συντονισμό, μπορούμε να το εντοπίσουμε νωρίτερα και να κατανοήσουμε νωρίτερα τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η επιδημία δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε ήδη ένα τέτοιο σύστημα.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία της Κίνας δείχνουν ότι το ποσοστό ανάρρωσης είναι αρκετά χαμηλό, με λιγότερο από το 10% των επιβεβαιωμένων ασθενών να παίρνουν εξιτήριο, αλλά ο Τζονγκ δήλωσε ότι οι αρχές δεν αφήσουν τίποτα στην τύχη του, με πολλούς ασθενείς που βρίσκονται ακόμα σε καραντίνα σε ειδικούς θαλάμους νοσοκομείων να είναι τώρα σχετικά υγιείς.

Η χρήση προστατευτικών μασκών έξω από τις ζώνες μόλυνσης δεν είναι πάντα απαραίτητη, δήλωσε, και η απαγόρευση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της εισόδου Κινέζων ήταν υπερβολική αντίδραση. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα παιδιά είναι λιγότερο ευπαθή, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια, μη πολιτικοποιημένη συνεργασία είναι κρίσιμης σημασίας. «Νομίζω ότι ίσως πρέπει να έχουμε μια προσέγγιση, εννοώ ειδικά οι συνάδελφοί μας και οι επιστήμονες, και να έχουμε περισσότερη συνεργασία», δήλωσε. «Έχουμε απλά να κάνουμε με μια ασθένεια – καμία σχέση με την πολιτική, καμία».