Ένας άντρας που ζει στην αμερικανική πολιτεία με τον υψηλότερο δείκτη θανάτου της χώρας από χρήση οπιοειδών ήταν το πρώτο «πειραματόζωο» σε μια σειρά δοκιμών σχεδιασμένων να αντιπαρατίθενται με τον εθισμό.

Ένα τσιπ και μερικά ηλεκτρόδια εμφυτεύτηκαν στον εγκέφαλο του 33χρονου Gerod Buckhalter, στο κέντρο εθισμού, ώστε να περιοριστεί η επιθυμία του να κάνει χρήση. Τρεις ακόμα χρήστες ναρκωτικών είναι έτοιμοι να υποβληθούν στην ίδια τεχνική, από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί αν το πείραμα σημείωσε επιτυχία.

Η τεχνική του Deep Brain Stimulation (DBS) χρησιμοποιείται σήμερα για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον και πολύ πρόσφατα ακόμα και κατά της επιληψίας.

Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια είναι το πρώτο παγκοσμίως που ελέγχει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας στη μάχη με τον εθισμό, μέσω αύξησης των θετικών εγκεφαλικών κυμάτων και περιορισμού των επιζήμιων σημάτων σε ειδικές εγκεφαλικές περιοχές.

«Το DBS μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη μας για να κρατάμε τους ανθρώπους ζωντανούς και υγιείς», είπε ο καθηγητής δρ. James Berry, η ομάδα του οποίου έκανε πέρυσι το ίδιο σε ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, αν και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης τους επίκειται.