Τα πρώτα στοιχεία, ότι το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας έχει γενετική αιτία, προέκυψαν από νέα βρετανική έρευνα, που υποστηρίζει για πρώτη φορά ότι η πάθηση αποτελεί εγκεφαλικό πρόβλημα με γενετική αιτιολογία, όπως συμβαίνει με τον αυτισμό.

Η μελέτη της Δρ Ανίτα Θάπαρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας, συμπέρανε ότι όσα παιδιά παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη διαταραχή, έχουν περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με τα άλλα παιδιά, να εμφανίζουν στο DNA τους συγκεκριμένα τμήματα του γενετικού κώδικα που λείπουν ή που υπάρχουν δύο φορές.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη τους έρχεται να διαλύσει τον μύθο ότι το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας προκαλείται από κακή ανατροφή ή από κακή διατροφή.

Όπως δήλωσε η Δρ Θάπαρ, «τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το σύνδρομο είναι μια γενετική ασθένεια και ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών με αυτή τη διαταραχή αναπτύσσονται διαφορετικά από εκείνους των άλλων παιδιών». Πρόσθεσε ότι η γενετική αιτιολογία της διαταραχής, σημαίνει ότι οι γονείς των παιδιών δεν θα πρέπει πλέον να στιγματίζονται ως «κακοί».

Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, το οποίο, για άγνωστους λόγους, συναντάται πιο συχνά στα αγόρια παρά στα κορίτσια, είναι μια από τις πιο κοινές παιδικές νοητικές διαταραχές, εκτιμάται ότι υπάρχει στο 3% έως 5% των παιδιών διεθνώς και συχνά εμφανίζεται να είναι κληρονομική.

Τα πάσχοντα παιδιά είναι υπερβολικά ανήσυχα, παρορμητικά και η προσοχή τους αποσπάται εύκολα, με συνέπεια να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και έτσι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι τους.

Δεν έχει βρεθεί θεραπεία μέχρι σήμερα, ενώ τα συμπτώματα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο μέσα από ένα συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και συμπεριφορικής θεραπείας.