Οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα λιτότητας υπερτιμολογούν πλέον τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν σε τουρίστες, αναφέρει σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Αποφύγετε τα νοσοκομεία σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα», η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «Le Soir».

Το άρθρο επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας δεν προστατεύει πλέον από έναν «αλμυρό» λογαριασμό στο εξωτερικό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια ολοένα αυξανόμενη άνοδο των νοσηλίων σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Τα νοσοκομεία στην Ισπανία και στην Ελλάδα αρνούνται στο εξής την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας που επιτρέπει στους Βέλγους ασθενείς να απολαμβάνουν δημόσια υγειονομική περίθαλψη όπως οι ασφαλισμένοι της χώρας την οποία επισκέπτονται, υπογραμμίζει η «Soir».

Σύμφωνα με στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, ορισμένες έχουν καταγράψει αύξηση σχετικών παραπόνων καθώς και αναφορών για αύξηση των διοικητικών εμποδίων στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

«Ορισμένα νοσοκομεία απαιτούν την πρωτότυπη ευρωπαϊκή κάρτα υγείας ασφάλισης, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε σχετικά στέλεχος ασφαλιστικής .

Στέλεχος άλλης ασφαλιστικής εταιρείας δήλωσε: «Διαπιστώνουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η ασφαλιστική μας καλύπτει τα έξοδα των ασφαλισμένων αλλά αντιμετωπίζουμε πλέον μεγάλη δυσκολία κατά τη διαδικασία επιστροφής χρηματικών ποσών. Ορισμένα δημόσια νοσοκομεία έχουν ιδιωτικοποιηθεί και ορίζουν πλέον ελεύθερα τις τιμές που επιθυμούν, πολύ υψηλότερες από τα ποσά που επιστρέφει η ασφάλεια. Άλλα νοσοκομεία επιβάλλουν υπερβολικά υψηλά έξοδα φακέλου στους Βέλγους τουρίστες».

Εκτός από την Ισπανία και την Ελλάδα, έχουν επισημανθεί προβλήματα στην Ιταλία και στη Ρουμανία.

Τέλος, στο άρθρο της η «Soir» τονίζει ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να συνάψουν τιμολογιακές συμβάσεις με νοσοκομεία στην Ισπανία και την Τουρκία προκειμένου να υπάρχουν σταθερές χρεώσεις.

«Η Γερμανία και η Ολλανδία το κάνουν ήδη για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο γιατί δεν βλέπουμε άλλο πιθανό τρόπο αντίδρασης: ο ασφαλισμένος θα πρέπει, είτε να επιλέξει ένα νοσοκομείο συμβεβλημένο με την ασφαλιστική του εταιρεία, είτε να αναλάβει προσωπικά τη συνεισφορά που επιβάλλεται στους τουρίστες», καταλήγει το στέλεχος της ασφαλιστικής εταιρείας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.