Φωτά στο Μάτι: Προβληματίζει ο αμίαντος και ο κίνδυνος καρκινογενέσεων

Τι αναφέρει έρευνα του ΑΠΘ για την τοξικότητα στην περιοχή


ΕΛΛΑΔΑ
17:35
23/07/2019
Φωτά στο Μάτι: Προβληματίζει ο αμίαντος και ο κίνδυνος καρκινογενέσεων
20
loading

Εν μέρει καθησυχαστικά, αλλά και με στοιχεία που υποδεικνύουν την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων απομάκρυνσης του αμιάντου, είναι τα συμπεράσματα μελέτης του ΑΠΘ για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και ανάλυση κινδύνου ως απόρροια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, τον Ιούλιο του 2018. Αυτό δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και του ερευνητικού κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, Δρ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης ως βασικό συμπέρασμα της μελέτης που θα παρουσιάσει, αύριο, στους κατοίκους της περιοχής.

Η «Έρευνα για την επιστημονική ορθή εικόνα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Μάτι», όπως είναι ο τίτλος της, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Crome-Life: Μεσογειακό Δίκτυο Περιβάλλοντος και Υγείας».  Πρόκειται για την πρώτη χρονικά επιστημονική μελέτη στην περιοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

«Προτεραιότητα η απομάκρυνση του αμιάντου»

Η μελέτη, που έγινε με δείγματα από περίπου 40 διαφορετικές θέσεις σε όλη την περιοχή, αποτυπώνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στον πραγματικό χρόνο της δειγματοληψίας αλλά προχωρά και σε εκτίμηση για τη μακροχρόνια τοξικότητα του περιβάλλοντος.

Συγκρίνοντας τις μετρημένες τιμές σε καμένες περιοχές με τις αντίστοιχες μετρήσεις στο έδαφος μη καμένων αλλά γεωλογικά συναφών περιοχών τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι υπάρχει επιβάρυνση στο Μάτι και σε όλη την περιοχή σε μέταλλα και οργανικές χημικές ενώσεις, με τον σημαντικότερο κίνδυνο να εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύουν ως προτεραιότητα την άμεση απομάκρυνση από την περιοχή, υλικών που περιέχουν αμίαντο.

Συγκεκριμένα στα συμπεράσματα τις έρευνας αναφέρεται ότι:

 •  Διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις νικελίου στο έδαφος, το οποίο αποτελεί δείκτη της παρουσίας αμιάντου.
 •  Από τις αναλύσεις και συγκρίνοντας τις τιμές που μετρήθηκαν στην καμένη περιοχή με τις αντίστοιχες τιμές σε μη καμένα εδάφη, παρατηρήθηκε ελεγχόμενη αύξηση (της τάξης του 20% κατά μέσον όρο) των επιπέδων των περισσότερων μετάλλων, ενώ οι διαφορές όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των οργανικών ενώσεων κυμαίνονται στα επίπεδα του 20-50%, με εξαίρεση τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, των οποίων η μέση τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε.
 •  Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χωρική διακύμανση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την πυρκαγιά, όπου αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και οργανικών ενώσεων παρουσιάστηκαν σε περιοχές, όπως το Νταού Πεντέλης, το Λύριο Ίδρυμα, ο Αγ. Ανδρέας, καθώς και στο σημείο δειγματοληψίας επί της οδού Αγίας Ειρήνης, κάτι που καταδεικνύει την διασπορά των προϊόντων καύσης σε σημαντικές αποστάσεις από τα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά.
 •  Ο κίνδυνος καρκινογένεσης στις περιοχές όπου υπάρχει επιμόλυνση από την πυρκαγιά, είναι περίπου 50% μεγαλύτερος σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση, ενώ ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών για τα παιδιά είναι 21% μεγαλύτερος.

 

 

«Χαμηλός αλλά όχι αμελητέος ο κίνδυνος έκθεσης σε τοξικά υλικά»

«Ο κίνδυνος που βγαίνει συνολικά είναι χαμηλός, αλλά όχι αμελητέος», δηλώνει ο καθηγητής Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως δεδομένου ότι από τη δειγματοληψία -μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά- έχουν προχωρήσει διαδικασίες καθαρισμού της περιοχής, θα πρέπει να γίνει επαναδειγματοληψία στις ίδιες θέσεις και μέτρηση των ινών αμιάντου, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τον υπολειπόμενο κίνδυνο στον παρόντα χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση του αμιάντου και τις προτεινόμενες διαδικασίες απομάκρυνσής του, ο καθηγητής εξηγεί ότι «ο αμίαντος είναι συσσωρευμένος σε ένα συγκεκριμένο σημείο, υπάρχει όμως και περαιτέρω διασπορά των ρύπων στο πεδίο κι εκεί χρειάζεται μικροσκοπική ανάλυση των δειγμάτων».

«Τα υλικά με αμίαντο που είναι μαζεμένα, είναι κακό ότι ακόμη παραμένουν, είναι τοξικά, μπορούμε όμως να τα διαχειριστούμε άμεσα. Πιο δύσκολος είναι ο καθαρισμός εκεί που υπάρχει η διασπορά των ινών αμιάντου, καθώς θα πρέπει να βγει το κομμάτι του εδάφους που έχει την επιβάρυνση. Υπάρχει όμως η τεχνική εξειδίκευση για να γίνει ο καθαρισμός, με την αφαίρεση των πρώτων 2-3 εκατοστών του εδάφους σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο», διευκρίνισε.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο Μάτι, έπειτα από συνεννόηση με την Επιτροπή κατοίκων της πληγείσας περιοχής, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και προς αποφυγή διαμόρφωσης κλίματος κινδυνολογίας. Η έρευνα έχει παραδοθεί προς αξιοποίηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Ξυπνια

  Σας διαβάζω μήνες τώρα!!! Τι σωι άνθρωποι είστε εσείς??? Ο ένας περιπαίζει τον άλλο!!! Και ουσία μηδέν!! Σταματήστε το δούλεμα !! Η ζωή μας θα ΕΙ ναι καλύτερη χωρίς τα σχόλια σας!! Συνταξιούχοι του τρόμου!!!!!

 2. avatar ΙΑΣΩΝ ΣΕΚΕΡΗΣ 1

  ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΓΕΝΙΚΑ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 90'. ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΉΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΕΙ Η ΘΡΑΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΑΥΤΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΚΑΔΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΥΛΙΚΑ.

 3. avatar φροιξος

  Αυτά να τα λέτε για αυτούς που δεν θέλουν ειδικη καυση σκουπιδιων ,σλλα ανεψονται τις ανεξελεκτες χωματερές!

 4. avatar Μάρίά δήμόκόπόύλόύ

  Μέγάλή φώτίά πώ φρίκή όχί φώτίές πάράκάκάλόύμέ

 5. avatar Πωπω… φρίκη

  Φαντάσου την επιβάρυνση στην Πελοπόννησο που κάηκαν τόσες εκτάσεις...

  1. avatar criskalts

   Ο γκασμας του μήνα....

   1. avatar Ο καραγκιόζης

    της δεκαετίας

    1. avatar criskalts

     Ο μυρωδιάς του αιώνα...

  2. avatar duck

   Και βασικα θα επρεπε να ντρεπεστε που κανετε συγκρισεις με την πελ/σο και το οτι ειπε κατι αστοχο τελειος ο Πολυδωρ τοτε, αλλα το μονο που εχει μεινη και το ειδαμε εχθες ειναι να διασπειρετε το διχασμο, απ' τον πρωτο μεχρι τον τελευταιο εκει στο συριζα εχετε καταντησει το τελευταιο κατακαθι του νεοελληνικου ανθρωπινου ειδους αλλα δε το καταλαβαινετε, ο βλακας ειναι τοσο βλακας που δε μπορει να καταλαβει ποσο βλακας ειναι.Δε πειραζει ολα πληρωνονται ειτε σ αυτη στη ζωη ειτε στην αλλη, ουτως ή αλλως ΟΛΟΙ μας δινουμε λογαριασμο στο τελος της ζωης μας στον Υψιστο, θες δε θες.

   1. avatar Αυτό λέω κι εγώ ότι όλα πληρώνονται

    Όταν εγώ δεν έβρισκα από που να φύγω όταν καιγόταν η Πελοπόννησος που ήσουνα άθλιο τρολακι να μιλήσεις τότε; Έκανες την πάπια όπως λέει πολύ σωστα και το όνομα σου. Τώρα τουμπεκιάσου ξανά όπως και τότε

    1. avatar criskalts

     Η χαζομάρα σε νέα υψηλά...

     1. avatar Βγήκε το κόμμα σου

      και λιγδωσε το αντερό σου, μας πουλάς το πνεύμα του χορτασμένου αμόρφωτου, τρέχα για την κουτάλα κι εσυ

   2. avatar duck

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΕΞΙΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ
    ΗΛΕΙΑ 24/9/2007
    147 χωριά κάηκαν
    84 άνθρωποι καήκαν
    1.500 σπίτια, καήκαν
    268.834 εκτάρια γης και δεκάδες χιλιάδες ζώα καήκαν
    6.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη.
    Ο Βύρωνας Πολύδωρας μίλησε για ασύμμετρη απειλή και για τον στρατηγό άνεμο.
    ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ.
    Να ντρεπεσαι εσυ και οι ομοιοι σου ΚΑΤΑΚΑΘΙ που δεν θελεις και συγκρισεις για την καταστροφη αυτη γιατι εχετε την ευθυνη της.

    1. avatar criskalts

     Άθλια σφυριζοτρόλια, χακάρετε νικ κανονικών χρηστών για να θολώσετε τα νερά, να τους απαξιώσετε και εν τέλη να εγκαταλείψουν το σάιτ.
     ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΘΛΙΑ ΟΝΤΑ

     1. avatar criskalts haha!!

      Άθλια νδοτρόλια, χακάρετε νικ κανονικών χρηστών για να θολώσετε τα νερά, να τους απαξιώσετε και εν τέλη να εγκαταλείψουν το σάιτ.
      ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΘΛΙΑ ΟΝΤΑ

  3. avatar duck

   Ανομια πραγματα συγκρινεις συριζακι...

   1. avatar duck

    γκαντεμο τρολλ

    1. avatar criskalts

     Άθλια σφυριζοτρόλια, χακάρετε νικ κανονικών χρηστών για να θολώσετε τα νερά, να τους απαξιώσετε και εν τέλη να εγκαταλείψουν το σάιτ.
     ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΘΛΙΑ ΟΝΤΑ

     1. avatar Η βλακεία

      στο θρόνο της

 6. avatar Lxί – Ενεργητικός

  Ενός τσιπρα μύρια έπονται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει