Ένα ελαττωματικό γονίδιο μπορεί να ευθύνεται για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης και οδηγεί σε επώδυνες καταστάσεις στη μέση και χαμηλά στην πλάτη.

Αυτό υποστηρίζει βρετανική μελέτη που μετά από ελέγχους σε 4.600 άτομα ανακάλυψαν ότι το γονίδιο PARK2 συνδέεται με προβλήματα στους δίσκους.

Το ένα τρίτο το γυναικών μέσης ηλικίας υποφέρουν έντονο πόνο στη μέση εξαιτίας ενός τουλάχιστον προβληματικού δίσκου. Το πρόβλημα μάλιστα είναι κληρονομικό σε τουλάχιστον το 80% των ασθενών.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η ανακάλυψη του γονιδίου μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη ή ψηλά στη μέση αν προτιμάτε, στοιχίζει στη Μεγάλη Βρετανία σχεδόν 7 δις λίρες το χρόνο σε θεραπείες και άδειες, χωρίς τις περισσότερες φορές να μπορεί να εντοπιστεί συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στις περιπτώσεις εκφυλισμού δίσκου της οσφυϊκής μοίρας, ο δίσκος αφυδατώνεται, χάνει το μέγεθός του και οι σπόνδυλοι που τον περιβάλλουν αναπτύσσουν οστεόφυτα που οδηγούν σε επώδυνες καταστάσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν μέσω μαγνητικών όλους τους ανθρώπους του δείγματος και κατέγραψαν τις διαφορές στο γενετικό τους παρελθόν. Εντόπισαν λοιπόν πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου γονιδίου PARK2 το οποίο επηρέαζε καθοριστικά τους ασθενείς με εκφύλιση δίσκου και επιτάχυνε την επιδείνωση της κατάστασής τους.

«Είναι μια ελπιδοφόρα αρχή, αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να καθοριστεί επακριβώς πως το συγκεκριμένο γονίδιο επιδρά στο πρόβλημα».

Ο πόνος στη μέση ή χαμηλά στη πλάτη είναι μια συνηθισμένη κατάσταση αλλά εξαιρετικά επώδυνη για εκατομμύρια ανθρώπους.

Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, καμία θεραπεία δεν είναι ικανή να εξαλείψει τον πόνο. Μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτός από τα αναλγητικά σε αυτό το καθημερινό βάσανο θα προσέφερε ανάσα ανακούφισης.

Πηγή: healthpress.gr