Με τον ψυχρό καιρό να έχει ήδη φτάσει, ίσως να σκεφτείτε πως μπορείτε επιτέλους να καλύψετε εκείνες τις αντιαισθητικές ευρυαγγείες και τους κιρσούς μέσα από παντελόνια και τζιν. Ωστόσο, κάποιοι από εσάς ανυπομονείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή τη δροσερή εποχή του καιρού για να ακολουθήσετε μια θεραπεία που θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε αυτό το πρόβλημα μια για πάντα. Σαφέστατα, ο ψυχρότερος καιρός έχει κάποια πλεονεκτήματα όσον αφορά στη θεραπεία.

Λίγα λόγια για τις ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες (πολύ λεπτές φλέβες μπλε, μοβ ή κόκκινες) αφορούν ένα αισθητικό πρόβλημα του δέρματος. Οι φλέβες αυτές, αν και αφορούν φλεβική ανεπάρκεια (πρώτου βαθμού) δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία του ασθενούς, αφού περιορίζονται στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, χωρίς να επηρεάζουν βαθύτερα αγγεία.

Λίγα λόγια για τους κιρσούς

Οι κιρσοί αντίθετα, είναι φλέβες που φουσκώνουν και προεξέχουν του δέρματος, και δεν αποτελούν μόνο ένα αισθητικό θέμα. Το πρόβλημα ξεκινά από βαθύτερες φλέβες μέσα στο πόδι (π.χ. σαφηνής, ελάσσονα, επικουρικοί κλάδοι, διατιτρώσες) και επεκτείνεται μέχρι έξω, ενώ εγκυμονεί κινδύνους όπως μια πιθανή θρόμβωση, η οποία αν ξεφύγει από το πόδι, κινδυνεύει ακόμα και η ζωή του ασθενούς.

Η θεραπεία

Η θεραπεία των ευρυαγγειών (φλεβική ανεπάρκεια 1ου βαθμού) γίνεται σε συνεδρίες σε κατάλληλο αγγειολογικό ιατρείο με σκληρυντικές ενέσεις, λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες, ενώ οι κιρσοί (φλεβική ανεπάρκεια 2ου βαθμού έως και 6ου ) θεραπεύεται μέσα σε μία μόνο θεραπεία μέσω ενδοαυλικών ανώδυνων μεθόδων που επιτρέπουν την επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες, μισή μόλις ώρα μετά τη θεραπεία. Κλείστε εδώ το ραντεβού σας με τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα

Θεραπεία ευρυαγγειών και κιρσών: Χειμώνας vs Καλοκαίρι

 1. Η θεραπεία των ευρυαγγειών ίσως κάνει τις φλέβες στα πόδια σας να είναι πιο έντονες τις πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία (κατά την φάση επούλωσης) πράγμα που τον πιο ψυχρό καιρό μέσα από το παντελόνι ή το καλσόν σας δεν θα είναι κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
 2. Μετά τη θεραπεία των κιρσών με ενδοαυλικό Laser ίσως εμφανιστούν κάποιες μελανιές για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, οι οποίες δεν θα φαίνονται κάτω από τα χειμωνιάτικα ρούχα, μέχρι να εξαφανιστούν πλήρως μέσα σε λίγες ημέρες.
 3. Τόσο η θεραπεία των ευρυαγγειών όσο και των κιρσών, απαιτεί τη χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης για μία εβδομάδα, η οποία το ζεστό καλοκαίρι δεν είναι ευχάριστη, ενώ την πιο ψυχρή περίοδο είναι απόλυτα ανεκτή.
 4. Ο αγγειοχειρουργός για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών ξεκινά τη θεραπεία από τις βαθύτερες φλέβες του δέρματος προς τις πιο επιφανειακές και από υψηλότερο σημείο του ποδιού προς χαμηλότερο. Έτσι, πολλές φορές η θεραπεία για τις ευρυαγγείες απαιτούν επιπλέον της μίας θεραπείας για την επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων. Οι συνεδρίες αυτές τοποθετούνται περίπου 2 εβδομάδες μακριά η μία από την άλλη για να επιτρέψουν την πλήρη επούλωση της κάθε περιοχής, πριν την εκτέλεση της επόμενης διαδικασίας στη ίδια περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που καλό είναι η θεραπεία να μην ξεκινά πολύ κοντά στις θερινές διακοπές, ώστε να υπάρχει χρόνος δράσης, παρακολούθησης και ολοκλήρωσης της θεραπείας.
 5. Κατά την φάση της θεραπείας των ευρυαγγειών η έκθεση στον ήλιο δεν επιτρέπεται, καθώς η επιφάνεια με τις ευρυαγγείες του δέρματος που έχει θεραπευτεί και βρίσκεται στη φάση της επούλωσης, μπορεί να κάνει δυσχρωμίες.

Βέβαια, πολλοί ασθενείς αποφασίζουν τη θεραπεία λίγο πριν το καλοκαίρι για να προλάβουν τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ άλλοι διαπιστώνουν το πρόβλημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς η ζέστη επιδεινώνει την κατάστασή τους και τα ενοχλήματα της νόσου γίνονται πιο έντονα. O ειδικός προτείνει Δείτε εδώ τι λένε οι ασθενείς για τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα

Θεραπεία το χειμώνα

Η θεραπεία τόσο των ευρυαγγειών όσο και των κιρσών κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι προτιμότερη διότι:

 • Καλύπτονται πιθανά προσωρινά σημάδια κάτω από τα χειμερινά ρούχα.
 • Όταν η θεραπεία γίνεται για αισθητικούς λόγους προλαβαίνουμε να ετοιμαστούμε μέχρι το καλοκαίρι.
 • Δεν υπάρχει έκθεση στον ήλιο οπότε το μαύρισμα το ερχόμενο καλοκαίρι γίνεται ομοιόμορφα.
 • Η κάλτσα που φοριέται για μία εβδομάδα είναι πιο καλά ανεκτή από τον ασθενή.
 • Συνήθως κάθε καλοκαίρι η νόσος προχωράει – καλό είναι να προλαβαίνουμε την επιδείνωση της νόσου.

Θεραπεία το καλοκαίρι στις ευρυαγγείες

Η θεραπεία των ευρυαγγειών προτείνουμε να μην γίνεται κατά το καλοκαίρι.

 • Οι ευρυαγγείες θεωρούνται ένα αισθητικό πρόβλημα και μέσα στο καλοκαίρι μόνο απαλλαγή από το αισθητικό πρόβλημα δεν θα έχουμε, αφού οι θεραπευμένες περιοχές ενδέχεται να έχουν κάποιες προσωρινές μελανιές ή δυσχρωμίες.
 • Η ζέστη είναι κακός συνεργός και δεν βοηθάει στη θεραπεία.
 • Το μαύρισμα δεν επιτρέπεται καθώς οι περιοχές που έχουν σημάδια δεν θα μαυρίσουν το ίδιο με τα υπόλοιπα σημεία του δέρματος.

Θεραπεία κιρσών το καλοκαίρι

Η θεραπεία των κιρσών μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο μέσα στο χειμώνα όσο και μέσα στο καλοκαίρι διότι θεωρείται πρόβλημα υγείας και όχι αισθητικό. Τα ενοχλήματα είναι εντονότερα το καλοκαίρι, γι’ αυτό αν δεν αντέχουμε τα έντονα συμπτώματα ή να φοράμε (για προστατευτικούς λόγους) τις κάλτσες κιρσών, καλό είναι να απαλλαγούμε μια για πάντα άμεσα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Μετά την επέμβαση η κάλτσα θα φορεθεί μόνο για μία εβδομάδα και ο ασθενής θα κινητοποιηθεί άμεσα. Μελανιές θα υπάρχουν στο πόδι για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση (όχι σε όλους τους τύπους δέρματος) και θα πρέπει να απέχουμε από τον ήλιο για λίγες ημέρες.

Η ζέστη προκαλεί επιδείνωση των κιρσών

Επειδή οι θρομβώσεις συμβαίνουν συχνότερα το καλοκαίρι λόγω αφυδάτωσης, καλό είναι να προβούμε σε θεραπεία για να απαλλαγούμε από αυτόν τον κίνδυνο Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι όποτε και να αποφασίσουμε την επέμβαση των κιρσών, η σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδος του ενδοαυλικού λέιζερ μας επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση και, βεβαίως, την άμεση επιστροφή στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Δείτε στο video που ακολουθεί την αντιμετώπιση των κιρσών και ευρυαγγειών.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός. Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.