«Θέλω να πεθάνω ανθρώπινα, εκεί που κάθομαι»

Κραυγή αγωνίας από τις ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη


ΥΓΕΙΑ
16:55
11/06/2012
«Θέλω να πεθάνω ανθρώπινα, εκεί που κάθομαι»
5
loading

Σε κατάσταση απελπισίας έχουν οδηγηθεί λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στον τομέα της υγείας οι χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο να... θέλουν να πεθάνουν. Η υποβάθμιση της περίθαλψης, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και η άρνηση των φαρμακοποιών να χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους λόγω των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων δυσχεραίνουν την κατάσταση των χρονίως πασχόντων.

«Θέλω να πεθάνω ανθρώπινα, εκεί που κάθομαι» λέει Μιχάλης Τσακατσώνης ο οποίος εκτός από καρκίνο έχει προσβληθεί και από διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια. Άνεργος και χωρίς τη δυνατότητα να πάρει σύνταξη γιατί του λείπουν 99 ένσημα, ο Μιχάλης Τσακατσώνης, δεν μπορεί ούτε τα φάρμακά του να πάρε, όπως μεταξύ άλλων, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Παναγιώτης Παπαστολάκος που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακά του γιατί δεν μπορούσε όχι μόνον να αντέξει την ταλαιπωρία που έπρεπε να υποστεί για να τα προμηθευτεί αλλά και γιατί δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει.

«Τα βασικά φάρμακά μας κοστίζουν μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα, χώρια τα άλλα φάρμακα που τα παίρναμε δωρεάν. Τώρα αρχίζεις έναν μαραθώνιο να προμηθευτείς ένα κουτί φάρμακα και μόλις τα βρεις αρχίζει η αγωνία αν θα μπορέσεις να εξασφαλίσεις το επόμενο κουτί» είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα «Η βαρβαρότητα της οικονομικής κρίσης και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής» η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας Δήμητρα Κοντογιάννη και πρόσθεσε: «Το χειρότερο είναι ότι δεν πεθαίνεις αλλά χειροτερεύεις καθημερινά και προκύπτουν συνέχεια νέα προβλήματα υγείας».

«Είμαστε σε επίπεδο αφρικανικής χώρας, αναγκαζόμαστε να δανείζουμε φάρμακα ο ένας στον άλλο, αφού τα φάρμακά μας κοστίζουν 800-900 ευρώ το μήνα. Το πρόβλημα θα πάρει μήνες να λυθεί και μέχρι τότε δεν θα αποφύγουμε θύματα», λέει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Καραγκιόζης. «Δεν υπάρχουν φίλτρα για τον τεχνητό νεφρό. Αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνουν άνθρωποι. Από την άλλη είναι η παράνοια των φαρμακοποιών που αρνούνται να δώσουν φάρμακα. Προτείναμε στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να οριστούν 16-20 φαρμακεία τα οποία να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους νεφροπαθείς. Θα μπορούσαν ακόμη ο ΕΦΕΤ, ο ΕΟΦ, ο ΕΟΠΥΥ να κάνουν κεντρικές εισαγωγές των φαρμάκων για τις χρόνιες παθήσεις, τα οποία στη συνέχεια να διανέμουν. Έτσι θα μειωθεί το κόστος κατά 60%» πρόσθεσε ο κ Καραγκιόζης. Παράλληλα κατήγγειλε ότι στο Ιπποκράτειο χορηγούνται γενόσημα στους άπορους μεταμοσχευμένους ενώ στους ασφαλισμένους χορηγούνται πρωτότυπα φάρμακα. «Τα πρωτότυπα έχουν εύρος 90-110 ενώ το εύρος των γενόσημων κυμαίνεται μεταξύ 80-120 πράγμα που σημαίνει ότι ο νεφροπαθής που θα τα πάρει μπορεί να χάσει το νεφρό ή να απορρίψει το μόσχευμα ο μεταμοσχευμένος ή ακόμη να χάσει τη ζωή του» εξηγεί ο κ Καραγκιόζης.

«Το εμπάργκο των φαρμακοποιών στα ασφαλιστικά ταμεία μας δυσκολεύει τη ζωή. Αναγκαζόμαστε να ανταλλάσουμε φάρμακα. Από την άλλη στο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Οργανώσαμε αιμοδοσία και στο Ιπποκράτειο δεν υπήρχαν ασκοί για το αίμα. Φτάσαμε σε σημείο να χάνουμε αιμοδότες» λέει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Νομού Θεσσαλονίκης Γιώργος Σβαρνάς.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα άτομα που πάσχουν από νεανικό διαβήτη. Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Ένωσης Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Βορείου Ελλάδος, Πηνελόπη Κωνσταντούδη, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τους νέους άνω των 25 ετών που δεν καλύπτονται πλέον από την ασφάλεια των γονέων τους.

Τέλος, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, Περσεφόνη Μήττα είπε: «Τα φάρμακα είναι πανάκριβα, κοστίζουν από 200 έως 4000 ευρώ. Όταν δεν υπάρχουν κινδυνεύει η ζωή μας. Λένε ότι χρωστάνε οι εταιρείες. Δεν θα μπω σε αυτό το παιχνίδι, δε με νοιάζει ποιος φταίει, να τον βρούνε». Παράλληλα τόνισε ότι κανένας πολιτικός δεν συγκινήθηκε με τα προβλήματα των καρκινοπαθών ούτε και σκέφτηκε να δώσει ένα μισθό για τους καρκινοπαθείς, πράγμα που έκαναν ένας Έλληνας της Γερμανίας, αλλά και ένας Έλληνας από την Αμερικής που προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Mars Engine

  Εγώ, αγαπητέ κύριε Τσακατσώνη, θέλω να πεθάνουν οι 300 εκεί που κάθομαι.... και ελπίζω να είστε δίπλα μου και να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας!

 2. avatar Παναγιώτης

  για σου λοβέρδε που εσυ τα έκανες όλα καλά και το πρωι στα καναλια σε εφτεγε ο σύρηζα Ρε δεν ντρεπεστε για τις υπογραφές που βάλατε ? δεν ντρεπεστε που στηρίξατε τον άνθρωπο που μας έμπλεξε στο ΔΝΤ ? ο θεός που πιστευετε είναι ψέυτης και θα σας δωσει βορά στα θυρία , φύγετε ;απο εκει που είστε

 3. avatar nikos

  Όταν προ δύο περίπου ετών, είχα αναρτήσει ένα σχόλιο, θεωρώντας ότι το πρόγραμμα των φωστήρων μας είναι να δολοφονηθούν (γιατί για δολοφονία πρόκειται) οι άνθρωποι, που ενώ έχουν προσφέρει στην ζωή τους πολλά σε αυτό το κράτος, σήμερα πού πρέπει να ζήσουν με τα λεφτά που τους «κατακρατούσε» το κράτος, γι αυτό που ονόμαζε «ασφάλιση», σήμερα τους τα κλέβει για μια ακόμα φορά, αφήνοντάς τους δίχως φάρμακα, είχα τρομάξει από τις αρνητικές. ‘Όχι ότι έχανα κάτι από τις πολλές αρνητικές, αλλά τρόμαξα με την ανεμελιά του ΄Ελληνα. Τι θα πούμε σήμερα, που η φαντασία, ο φόβος γίνεται πράξη?? Λίγα είναι τα σπίτια που δεν έχουν έναν πάσχοντα που χρειάζεται φάρμακα. Οι περισσότεροι από αυτούς ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ. Δεν το λέω εγώ σήμερα, το βεβαιώνουν υπεύθυνοι άνθρωποι. Και αυτά όμως που δεν έχουν, οι ημέρες περνούν και οι άνθρωποι μεγαλώνουν και έρχονται στην ηλικία που πρέπει να βοηθηθούν με φάρμακα. Όσοι λοιπόν είναι στην διπλανή «αυλή», και δεν τους τρομάζει η «αρκούδα» που είναι στην «αυλή του γείτονα», ας ξυπνήσουν. Ο χρόνος δυστυχώς, δεν σταματά. Η σειρά του καθ ενός μας είναι κοντά.

 4. avatar kostas

  δεν εναι οτι οι φαρμακοποιοι εγιναν τερατα και δεν δινουν φαρμακα . αλλα δεν εχουν λεφτα να αγορασουν τα φαρμακα απο τις φαρμακαποθηκες αφου δεν πληρωνονται απο το κρατος . οταν ο φαρμακοποιος εχει στο φαρμακειο σκευασματα συνολικης αξιας μπορει και 30 000 ευρω και τα εχει πουλησει στους ασφαλισμενους , αλλα δεν εχει πληρψθει απο τα ταμεια για πολλους μηνες , τοτε με τι λεφτα θα ξανααγορασει απο την αποθηκη ;

  1. avatar farmanic

   δυστυχως κωστα μου μερικοι μπλεκουν τις εισφορες που πληρωναν στο κρατος με ιδιωτικες επιχειρησεις που ειναι τα φαρμακεια,δεν τους αδικω διοτι εχουν αναγκη τα φαρμακα και μπορει να μην εχουν λεφτα να αγορασουν αλλα αυτη ειναι η αληθεια.Εγω εργαζομαι σε φαρμακειο και στο συγκεκριμενο που ειμαι εγω το κρατος χρωσταει 170000 ευρω,εννοειται πως για να αντικαταστησεις το αποθεμα που εχεις γινεται μονο με λεφτα οποτε βαζεις δικα σου προσωπικα λεφτα που εχεις και αγοραζεις αλλα καποια στιγμη αφου το κρατος κανει παυση πληρωμων οπως εχει κανει σε ολους τοτε τελιωνουν και τα δικα σου............

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει