Ενδεχομένως ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη αντιπηκτική αγωγή. Ένα σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι η επικίνδυνη θρόμβωση. Εφόσον λαμβάνετε το φάρμακο όπως σας έχει συσταθεί από τον γιατρό σας, το πιο πιθανό είναι να μην σας παρουσιαστούν προβλήματα. Ωστόσο θα πρέπει να ξέρετε όλα τα ενδεχόμενα, για αυτό καλείστε και πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Υποστείτε κάποιο τραυματισμό, ιδιαίτερα στο κεφάλι σας, στα μάτια σας ή στις αρθρώσεις σας.
  • Αιμορραγείτε πολύ από ένα κόψιμο, ή αιμορραγείτε από τη μύτη σας ή τα ούλα σας για περισσότερο από πέντε λεπτά.
  • Παρατηρήσετε (οι γυναίκες) ασυνήθιστη έντονη εμμηνόρροια.
  • Παρατηρήσετε κάποια ανεξήγητη μελανιά, ιδιαιτέρως μαύρα ή καφέ στίγματα στο δέρμα σας, ενώ δεν έχετε τραυματιστεί.
  • Παρατηρήσετε έντονο μελάνιασμα ή ερυθρότητα στο σημείο γύρω από την ένεση.
  • Παρατηρήσετε στον εμετό σας αίμα ή σωματίδια που μοιάζουν με κόκκους καφέ.
  • Παρατηρήσετε κοκκινωπής απόχρωσης ούρα ή μαύρα κόπρανα.
  • Βιώνετε έντονες αλλαγές στη γενική κατάσταση της υγείας σας, για παράδειγμα εμετό, διάρροια, πυρετό, πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή.

Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που τραυματιστείτε ή κοπείτε

Στην περίπτωση που τραυματιστείτε ή κοπείτε το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε ένα καθαρό ύφασμα -κατά προτίμηση μια αποστειρωμένη γάζα- στην πληγή και να πιέσετε για τουλάχιστον πέντε λεπτά. ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ Αν η πληγή εντοπίζεται στο χέρι ή στο πόδι σας, σηκώστε το ψηλά. Εάν η αιμορραγία δεν σταματά, συστήνεται να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο. Το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr Ο Αθανάσιος Σιάφακας είναι στρατιωτικός Ιατρός, θεωρείται κορυφαίος στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Ακόμα, είναι ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργοί, πλαστικοί, δερματολόγοι) στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου. Μάθετε τα πάντα για τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς κι όλες τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων στο www.veincenter.gr