«Έχω τέσσερα χρόνια να κάνω σχέση… Δεν νιώθω άνετα να φλερτάρω μια γυναίκα… Δεν ξέρετε πόσο ψυχοφθόρα είναι για μένα αυτή η κατάσταση. Έχω βαρεθεί να προσπαθώ και να αγχώνομαι κάθε φορά που μου αρέσει μια γυναίκα ή καταλαβαίνω ότι μπορεί να της αρέσω εγώ… Για αυτό και τα παράτησα. Έχω να βγω ραντεβού πάνω από ένα χρόνο και πλησιάζω τα τριάντα. Ανησυχώ για μένα. Τι να κάνω;»

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Αυτή είναι μία από τις πολλές ιστορίες που «επισκέπτονται» καθημερινά τα γραφεία μας και αντανακλούν τη σύγχυση που βιώνουν οι άνδρες σήμερα. Στο ζωικό βασίλειο η διαδικασία του ζευγαρώματος είναι πολύ πιο εύκολη και απλή. Το θηλυκό σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους βρίσκεται σε οίστρο, που σημαίνει ότι είναι έτοιμο για αναπαραγωγή, εμπλέκεται σε συγκεκριμένες σεξουαλικές συμπεριφορές ενώ ταυτόχρονα εκλύει ορμόνες τις οποίες το αρσενικό οσφρίζεται και «ξεκλειδώνει» την ορμή του για το κυνήγι της σεξουαλικής του ολοκλήρωσης.

Το μήνυμα του θηλυκού είναι ξεκάθαρο, δεν είναι δυνατό να υποστεί παρερμηνείες, «ψάχνω σεξουαλικό σύντροφο, θέλω να κάνω σεξ, απόδειξέ μου ότι είσαι ο πιο ικανός για να φέρω τους απογόνους σου». Τι συμβαίνει όμως στους ανθρώπους σήμερα; Είναι τα μηνύματα της γυναίκας τόσο ξεκάθαρα; Μπορεί ο άνδρας να τα ερμηνεύσει σωστά ή βρίσκεται σε σύγχυση;

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση του ψυχισμού στην οποία βρίσκεται ο άνδρας είναι αμφιθυμική. Είναι μπερδεμένος. Δεν ξέρει πια με ποιο τρόπο να ερμηνεύσει τα μηνύματα που λαμβάνει και παλινδρομεί σε παιδικές, παθητικές ή αποφευκτικές συμπεριφορές. «Έχει ντυθεί έτσι γιατί ψάχνεται ερωτικά ή απλά θέλει να προκαλεί;», «Είναι χαμογελαστή και ανοιχτή μαζί μου γιατί της αρέσω ή απλά με συμπαθεί και με βλέπει φιλικά;», «Να της εκφράσω το πόσο με ελκύει ή θα το παρεξηγήσει και θα με κοροϊδέψει στις φίλες της;». Ερωτήματα και διλήμματα που απασχολούν την πλειοψηφία των νεαρών ανδρών και τους εγκλωβίζουν στην κοινωνική και συναισθηματική νωθρότητα.

Μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς τα νέα παιδιά προσαρμόζονται σε αυτή την κατάσταση. Από την κλινική μας εμπειρία με νεαρούς άνδρες αλλά και εφήβους παρατηρούμε ότι οι άνδρες συχνά έχουν πάρει το ρόλο του θηλυκού. Αδυνατώντας να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα των γυναικών αλλά και μπερδεμένοι από τα αντιφατικά πρότυπα σεξουαλικών ρόλων που προβάλει η κοινωνία μας οι άνδρες διχάζονται. Πολλοί είναι αυτοί που αποσύρονται, κλείνονται στο «παιδικό τους δωμάτιο», στα βιντεοπαιχνίδια και στον αυνανισμό τους, έχοντας αποδεχτεί χωρίς προσπάθεια την αποτυχία τους.

Από την άλλη, αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθώντας να «επιβιώσουν», «εξελίσσονται» σε νέους ρόλους επιδιώκοντας να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο, να δεχθούν το φλερτ και το γυναικείο ερωτικό κάλεσμα με κύριο όπλο τους την επιτηδευμένη εξωτερική τους εμφάνιση.

Πράγματι, σήμερα, τα νεαρά αγόρια αλλά και οι νέοι άνδρες ξυρίζουν το στήθος και τα πόδια τους, πάνε γυμναστήριο, φοράνε αποκαλυπτικά ρούχα, θέλουν να φαίνεται το εσώρουχό τους μέσα από το παντελόνι, βγάζουν τα φρύδια τους, κάνουν μανικιούρ. Συμπεριφορές που αν τις περιέγραφε ένας έφηβος στον παππού του ή ακόμα και στον πατέρα του θα του φαινόντουσαν αδιανόητες και σε μεγάλο βαθμό κατακριτέες. Είναι μια τάση της εποχής ή απλά αποτελεί άλλη μία απόδειξη για την σύγχυση στην οποία βρίσκεται το ανδρικό φύλο στις μέρες μας;

Ο άνδρας και στις δύο περιπτώσεις, της «δειλίας» και της «θηλυκοποίησης», γίνεται λιγότερο διεκδικητικός και περισσότερο παθητικός. Η γυναίκα από την άλλη παρασυρόμενη από τις πεποιθήσεις της εποχής, έχει παραμερίσει τη θηλυκότητά της, έχει εγκαταλείψει το ρόλο του «ασθενούς φύλου» και γίνεται ισχυρή, δυναμική, απαιτητική, επιθετική. Ταυτόχρονα όμως γεμάτη έκπληξη αναρωτιέται «πού πήγαν οι άνδρες σήμερα;». Ποιος φλερτάρει σήμερα; Ποιος είναι «ο κυνηγός» και ποιος «το θήραμα» στο ερωτικό παιχνίδι;

Όσο η γυναίκα εξελίσσεται ο άνδρας προσπαθεί να ακολουθήσει και να προσαρμοστεί. Οι ρόλοι έχουν αλλάξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ο άνδρας, όντας πιο ευάλωτος στις αλλαγές από τη φύση του, ακόμα προσπαθεί να ακολουθήσει και να προσαρμοστεί στην εξέλιξη αυτή της γυναίκας. Μέχρι να μπορέσει να εντοπίσει τη νέα του «ταυτότητα» και να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα του θηλυκού θα συνεχίσει να βρίσκεται σε σύγχυση…

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Κυριάκος Κουρούσιας
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr