Μακρινά ταξίδια και άγνωστοι πολιτισμοί. Φαντάζουν σαν όνειρο. Για να μην μετατραπούν, όμως, σε εφιάλτη, ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας επιλέγουν για τις διακοπές τους μακρινούς προορισμούς όπως την Ινδία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, το Μπαλί κ.ά. Η γεωγραφική τους θέση, το ιδιαίτερο κλίμα τους αλλά και ο πλούσιος πολιτισμός τους είναι μερικά από τα κριτήρια επιλογής αυτών των χωρών. Άλλωστε πάντα τα μακρινά ταξίδια μάγευαν τον άνθρωπο!

Τι γνωρίζει όμως ο μοντέρνος ταξιδιώτης για τους κινδύνους υγείας που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει όταν ταξιδεύει σε τέτοιους προορισμούς; Σίγουρα θα έχει ακούσει για κάποιες τροπικές ασθένειες με περίεργα ονόματα. Οι γνώσεις του όμως ίσως είναι περιορισμένες, γι’ αυτό παρακάτω θα συνοψίσουμε μερικές χρήσιμες ταξιδιωτικές συμβουλές.

Ποια είναι η προετοιμασία πριν το ταξίδι;

Θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν λοιμωξιολόγο ιατρό, ώστε να μας ενημερώσει σχετικά με το ποιες «τροπικές ασθένειες» ενδημούν στον προορισμό μας, καθώς και για πώς θα είναι το κλίμα (θερμοκρασία, υγρασία, υψόμετρο) την εποχή που θα ταξιδέψουμε. Τέλος, για να μάθουμε ποια εμβόλια πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε όπως και για το αν χρειάζεται προληπτικά να πάρουμε αντιβιοτικά για την ελονοσία.

Ποιες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να προβούν σε επιπλέον εξετάσεις;
Χρόνιοι ασθενείς (διαβητικοί, υπερτασικοί, ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαίοι ασθενείς) που λαμβάνουν καθημερινά αγωγή, θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό τους, ώστε να γίνει κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος της κατάστασης της υγείας τους πριν το ταξίδι.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο;
Τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια θέλουν προσοχή, ιδιαίτερα από ομάδες ανθρώπων με ιστορικό εμβολικών επεισοδίων (π.χ. θρόμβωση, πνευμονική εμβολή) αλλά και με θρομβοφιλική διάθεση. Γι’ αυτό το λόγο, όσο βρισκόμαστε στο αεροπλάνο, θα πρέπει να κινούμαστε τακτικά, να πίνουμε πολύ νερό και να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης να έχουμε φορέσει συμπιεστικές κάλτσες, εάν έχουμε φλεβική ανεπάρκεια και να έχουμε πάρει ενδεχομένως ασπιρίνη.

Τι φάρμακα χρειάζεται να έχουμε στη βαλίτσα μας ώστε να αντιμετωπίσουμε μικροαδιαθεσίες;
Καλό θα ήταν, ανάλογα με τον προορισμό μας και την περιοχή που θα επισκεφθούμε (αστική-αγροτικη), να έχουμε μαζί μας κάποια φάρμακα πρώτης ανάγκης όπως αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, αντιφλεγμονώδη-αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Βέβαια η επιλογή θα πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεννόηση με τον ιατρό μας.

Έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω, είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να έχουμε ένα ασφαλές ταξίδι και να μην υπάρξει καμία δυσάρεστη έκπληξη στις πολιτιστικές μας εξερευνήσεις…

Βασικά εμβόλια: Θα πρέπει να έχει γίνει εμβολιασμός έναντι του τετάνου τα τελευταία 10 χρόνια, εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α και Β, εμβόλιο έναντι πολιομυελίτιδας (π.χ. Ινδία, Πακιστάν), εμβόλιο έναντι του JEV (ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, που ενδημεί σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία), χημειοπροφύλαξη έναντι ελονοσίας (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και την εποχή του ταξιδιού).

Εξετάσεις: Για χρόνιους ασθενείς (που λαμβάνουν χρόνια φάρμακα) θα χρειαστεί αιματολογική εξέταση, Η.Κ.Γ. , ακτινογραφία θώρακος, σπιρομέτρηση. Φυσικά, το είδος των εξετάσεων εξαρτάται από την πάθηση του ασθενή, αλλά και τα γεωγραφικά και κλιματικά χαρακτηριστικά του προορισμού.

Πηγή: iator.gr