Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η μεγάλη κατανάλωση light αναψυκτικών ενδέχεται να σχετίζεται με την πρόκληση πρόωρου τοκετού στις εγκυμονούσες γυναίκες.

Τα light προϊόντα είναι ευρέως διαδεδομένα σε αναψυκτικά και χυμούς, αλλά ο δόκτωρ Θόρχαλουρ Χάλντορσον από το Ίδρυμα Statens Serum στην Κοπεγχάγη και οι συνεργάτες του που έκαναν την έρευνα, σημειώνουν ότι «δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια από την κατανάλωση τέτοιου είδους τεχνιτών γλυκαντικών».

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί μελέτησαν τις διατροφικές συμπεριφορές 60.000 γυναικών από τη Δανία κατά τη διάρκεια 25 εβδομάδων εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον τέσσερα light αναψυκτικά την ημέρα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό, σε σχέση με τις γυναίκες που έπιναν αναψυκτικά αλλά όχι light. Το ποσοστό ήταν το ίδιο για τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος και για αυτές που ήταν παχύσαρκες ή υπέρβαρες.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το 80% δε δείχνει την ακριβή σχέση μεταξύ κατανάλωσης light αναψυκτικών και πρόωρου τοκετού, αφού περίπου το 13% των παιδιών γεννιέται πρόωρα.

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ελέγχου Τροφίμων, μία επιτροπή που ασχολείται με τα συμφέροντα των εταιρειών που παράγουν light προϊόντα, χαρακτήρισε την έρευνα «παραπλανητική». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Nutrition.