Σοβαρές ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας καταγγέλλουν οι οροθετικοί, που κάνουν σήμερα διαμαρτυρία στην είσοδο του Λαϊκού Νοσοκομείου, ζητώντας από το υπουργείο Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα την ομαλή διάθεση τους.

«Τα περισσότερα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων εδώ και 2-3 εβδομάδες δεν δύνανται να χορηγήσουν αντιρετροϊκά σκεύασματα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να διακόπτουν τη θεραπεία τους. Μιλάμε για μία θεραπεία που από το 1997 έχει μετατρέψει την πάθηση, από θανατηφόρο σε χρόνια, υπό την προϋπόθεση της λήψης της. Αυτή η προϋπόθεση αίρεται. Ο Σύλλογος βρίσκεται εδώ και όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες και διεκδικούν την άμεση ομαλοποίηση της ροής των αντιρετροϊκών σκευασμάτων για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV, το σεβασμό στην αξιοπρέπεια, την υγεία και την ίδια τους τη ζωή» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» Γιάννος Λιβανός.

Ο Σύλλογος σημειώνει, επίσης, ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, ενώ θα καταθέσει και μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου «να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευθεία απειλή έναντι της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS».

Διεκδικεί την αποδέσμευση της ανελαστικής δαπάνης για τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τον κεντρικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και τη δημιουργία ανεξάρτητου κλειστού κωδικού που θα εγγυάται πλήρη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που ζει με HIV/AIDS στο φάρμακό του. Στηρίζει, όπως σημειώνει, και αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία παρατηρητηρίου ελλείψεων φαρμάκων και για την άμεση σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα.

laikasom1 laikasom2 laikasom3

aksdam2 aksdam3aksdam1

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος