Οι εργασίες της IAS/US, η οποία πέρασε από πολλές επιστημονικές έρευνες για, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης και παρουσιάστηκαν σήμερα στη Βιέννη, ακριβώς πριν από την έναρξη της 18ης διεθνούς διάσκεψης για το AIDS, την οποία διοργανώνει η IAS.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ο αμερικανικός κλάδος της Διεθνούς Εταιρίας για το AIDS υποστηρίζει ότι είναι ουσιώδες να αρχίζει νωρίς η θεραπεία της μόλυνσης από τον VIH με αντιρετροϊκά φάρμακα, προτού ακόμη εμφανιστούν συμπτώματα, προκειμένου να σταματήσει η προοδευτική καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Οι πρόοδοι στη θεραπεία με τα αντιρετροϊκά φάρμακα έδειξαν πως μπορούμε να αποτρέψουμε την προοδευτική καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τη μόλυνση με τον VIH και το AIDS», υποστηρίζουν οι υπογράφοντες την έρευνα.

Για τους ειδικούς, δεν υπάρχει όριο μόλυνσης που θα αντενδείκνυε την έναρξη μιας θεραπείας, η οποία πρέπει να προβλέπεται όταν ο αριθμός των CD4 (των ανοσοποιητικών κυττάρων) υπολογίζεται στα 500 ανά 3mm αίματος ή πιο κάτω.

Το ποσοστό των CD4 για ένα μη μολυσμένο άτομο κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ανά 3mm αίματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει από πέρυσι να αρχίζει η θεραπεία όταν ο αριθμός των CD4 πέφτει στα 350, όταν επί πολλά χρόνια συνιστούσε η θεραπεία να ξεκινά από μία μείωση στα 200 CD4.