Μειώθηκαν οι καπνιστές στην Ελλάδα!

Κοπήκαν πρόστιμα 1 εκατ. ευρώ


ΥΓΕΙΑ
14:44
03/05/2011
Μειώθηκαν οι καπνιστές στην Ελλάδα!
4
loading

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταγράφεται σημαντική μείωση των καπνιστών στη χώρα μας, σε ποσοστό που, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ξεπερνά το 4%, ενώ με άλλες αγγίζει και το 9%.

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου δεν θεωρείται επιτυχημένη, φαίνεται ότι σιγά σιγά οι καπνιστές αντιλαμβάνονται από μόνοι τους την ανάγκη να περιορίσουν και τελικώς να κόψουν το κάπνισμα, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία τριών μελετών φαίνεται σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά και όσων ενδιαφέρονται να κόψουν το κάπνισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των καπνιστών που χρησιμοποιούν τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, που λειτουργούν στα νοσοκομεία.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία μιας άλλης μελέτης, που δείχνει ότι πάνω από το 65% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν καπνίζουν πλέον στην έξοδό τους, ενώ περίπου το 70% θεωρεί θετική εξέλιξη την ύπαρξη νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθηγήτρια Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού έκανε λόγο για το μιμητισμό, αλλά και το κακό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με μια μεγάλη καμπάνια υπέρ του τσιγάρου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μια νοσηλεύτρια που καπνίζει, είναι σαν να κάνει μια διαφήμιση για το τσιγάρο αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργείο Υγείας, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όσους δεν τηρούν το νόμο ανέρχονται στο ένα εκατ. ευρώ, ενώ -όπως είπε η κ. Κρεμαστινού- στη γραμμή 1142 έχουν γίνει, μέχρι τώρα, 23 χιλιάδες καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Panagiotis

  η αλήθεια είναι ότι το κόστος καπνίσματος είναι πολύ μεγαλύτερο από πιο παλιά και πλέον με τις αυξήσεις ο έλληνας προτιμάει να κόψει το τσιγάρο από το φαί και τη βόλτα ... νομίζω?????

 2. avatar sleepwalker

  Τα μέτρα για το κάπνισμα και η επιβολή τους είναι για γέλια. Ο Έλληνας κόβει το τσιγάρο πλέον γιατί δεν αντέχει η τσέπη τα έξοδα.

 3. avatar Dimopoulos

  Φαντασθείτε να υπήρχε τηλέφωνο καταγγελιών για σκουπίδια, μπαζα, παράνομες ταμπέλες, γκραφιτι, αδέσποτα, κακοτεχνίες εργολάβων κλπ, πόσο ομορφώτερη θα γινόταν η χώρα μας. Δυστυχώς, από ότι δείχνει το αποτέλεσμα της μείωσης του καπνίσματος, ο Ελληνας θέλει καταγγελία για να συμμορφωθεί.

 4. avatar KingSun

  Άντε καιρός είναι!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει