Πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και η ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης δεν έγινε πιστευτή από τον Κουβανό διαφωνούντα, Γκιγέρμο Φαρίνιας.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η επικεφαλής των «Κυριών με τα Λευκά», Λάουρα Πογιάν. Σύμφωνα με την καθολική εκκλησία της Κούβας, η οποία μεσολαβεί στο καθεστώς υπέρ των κρατουμένων, πέντε κρατούμενοι μπορεί να απελευθερωθούν μέσα στις επόμενες ώρες για να μεταβούν στην Ισπανία και οι υπόλοιποι σε μια περίοδο τριών ή τεσσάρων μηνών.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι επιφυλακτικός. Όσο οι αδελφοί μου δε βρίσκονται έξω στο δρόμο, δεν έχω εμπιστοσύνη στις αρχές», δήλωσε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ο Γκιγέρμο Φαρίνιας από το κρεβάτι του νοσοκομείου στην Σάντα Κλάρα.

«Εφόσον δεν απελευθερώσουν δώδεκα κρατουμένους και η εκκλησία δε μου το επιβεβαιώσει, θα συνεχίσω την απεργία μου που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου με αίτημα την απελευθέρωση άρρωστων πολιτικών κρατουμένων», δήλωσε ο Φαρίνιας.

Η Λάουρα Πογιάν, εκπρόσωπος της ομάδας των συζύγων και μητέρων Κουβανών πολιτικών κρατουμένων, δήλωσε σαστισμένη από την ανακοίνωση.

«Για μένα είναι παράξενο, είμαι σαστισμένη. Ελπίζαμε να απελευθερωθούν δέκα ως δεκαπέντε κρατούμενοι. Ουδέποτε ήλπιζα σε μια τέτοια ανακοίνωση», είπε διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί από την εκκλησία για την είδηση αυτή.