Στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες παράγεται ένα νέο πρωτοποριακό ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται ως βιοδείκτης στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το φάρμακο παράγεται από την ελληνική εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, στο πλαίσιο της αποκλειστικής στρατηγικής συνεργασίας της με την Life Molecular Imaging (LMI).

Επίσης, ξεκίνησε να συνταγογραφείται και να διανέμεται στην Ελλάδα από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ αποτελεί ένα από τα μόλις τρία -παγκοσμίως- αδειοδοτημένα ραδιοφάρμακα για την απεικόνιση PET των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να κάνουν ασφαλή διάγνωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η έρευνά μας εστιάζει στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών μορίων, που θα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά στη διάγνωση και θεραπεία», δήλωσε ο ιδρυτής της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, Άγγελος Παγώνης. «Η εταιρεία μας, διανύοντας την 3η δεκαετία της, αναπτύσσεται όλο και πιο δυναμικά στην παραγωγή των ραδιοφαρμάκων, γεγονός που μάς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε στον κλάδο της υγείας. Στόχος μας είναι μέσω της εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας να μπορεί τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία να είναι άμεσα διαθέσιμες για την εξασφάλιση της καλύτερης υγείας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Το ραδιοφάρμακο για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, έρχεται να προστεθεί στη λίστα των πρωτοποριακών προϊόντων της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, στους τομείς της Πυρηνικής Ιατρικής, της Ογκολογίας και της Νευρολογίας.