Για τον κορονοϊό που είναι σε έξαρση, τη γρίπη που έρχεται και τον πνευμονιόκοκκο που «χτυπά» την πόρτα των πιο μεγάλων ατόμων μίλησε σε συνέντευξή της σήμερα, Τρίτη (7/11) η Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, Γαρυφαλλιά Πουλάκου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η ώρα για τα εμβόλια έχει φτάσει.

«Έχουμε πολύ κορονοϊό και έχουμε πολύ και στα λύματα, που σημαίνει ότι, θα έχουμε το επόμενο διάστημα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Τώρα είναι η εποχή για να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο, σημείωσε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου και διευκρίνισε: «Οι οδηγίες είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να αναπτύξουμε αντισώματα για το Δεκέμβριο που αρχίζει η έξαρσή της».

Αναφερόμενη στο ποιοι πρέπει να το κάνουν, απάντησε πως, υπάρχει το οριζόντιο μέτρο για τους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες, «και από εκεί και πέρα, για όποιον θέλει να προστατευτεί».

«Υπάρχει ένα καινούριο εμβόλιο για τον πνευμονιόκκο»

Σχετικά με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκκου επιβεβαίωσε πως, υπάρχει ένα καινούριο εμβόλιο, το οποίο για όποιον εμβολιάζεται για πρώτη φορά είναι άπαξ, δεν χρειάζεται να το κάνει ξανά.

Όσο για το πότε μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί, η καθηγήτρια είπε πως, «συστήνουμε να γίνουν όλα», εξηγώντας πως, «μπορούν να γίνουν και τα δύο την ίδια μέρα σε διαφορετικό χέρι».

Τέλος, για τα αντιγριπικά εμβόλια είπε ότι, «τα νέας τεχνολογίας είναι δύο, αλλά συστήνονται εναλλακτικά βάσει διαθεσιμότητας».