Για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Τρίτης (17/10) ενώ τη Δευτέρα (16/10) άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού. Ο εμβολιασμός συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, και στους άνω των 60 ετών.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Newsroom» επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως είπε «το επικαιροποιημένο εμβόλιο αφορά τους άνω των 60 και κάποιες ευάλωτες ομάδες και τους υγειονομικούς. Δεν είναι υποχρεωτικό για κανέναν. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτές τις ομάδες».

«Εξαιρετικά ασφαλές – Όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πρέπει να το κάνουν»

Όπως ξεκαθάρισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης τα εμβόλια δεν γίνονται στα φαρμακεία. «Υπάρχουν οι συστάσεις, ναι μεν όλοι μπορούν να πάνε να το κάνουν εάν και εφόσον θέλουν, αλλά ως γιατρός οφείλω να τονίσω τις συστάσεις και ο κόσμος που πρέπει να πάει να το κάνει θα πρέπει να πάει να το κάνει. Δηλαδή οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, είναι πολύ σημαντικό να πάνε να το κάνουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν και τον εαυτό τους και μειώνεται και το βάρος στο σύστημα υγείας» τόνισε.

«Κάθε χρόνο βγαίνει το εμβόλιο της γρίπης με την ίδια λογική, επικαιροποίηση και ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι εξαιρετικά ασφαλές. Τα εμβόλια για τον κορονοϊό έχουν δοκιμαστεί για παρενέργειες, όπως και τα προηγούμενα, υπάρχει πολλή βιβλιογραφία, πολλή μελέτη, είναι πολύ ασφαλή, είναι εξαιρετικά ασφαλή εμβόλια και για αυτό το λόγο το όφελος που δίνουμε στις ομάδες κινδύνου είναι τόσο μεγάλο που η οποιαδήποτε παρενέργεια είναι μηδαμινή» εξήγησε.

Εμβόλιο

Τι αλλάζει με τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΥ

Η δημοσιογράφος Σοφία Πατραμάνη και ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησαν και για το «φρένο» που βάζει ο ΕΟΠΠΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η δημοσιογράφος εξήγησε ότι δεν κόβονται εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ αλλά εκείνο το οποίο γίνεται είναι να εφαρμοστούν κάποιοι κανόνες με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα αλλά και τα πρωτόκολλα των επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα, όπως είναι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, καθώς το νομοθέτημα αυτό, το οποίο τίθεται τώρα σε εφαρμογή έχει θεσμοθετηθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Διαπιστώθηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ δαπανά πολύ μεγάλα ποσά σε εξετάσεις, οι οποίες δεν αφορούν σε προβλήματα υγείας, αλλά σε πρόληψη με συγκεκριμένους δείκτες. Για παράδειγμα, μόνο για τις εξετάσεις που αφορούν τη βιταμίνη D και τη βιταμίνη Β12 ο ΕΟΠΥΥ δαπανά γύρω στα 120 εκατ. το χρόνο.

Όταν λοιπόν πρόκειται για πρόληψη, το εξάμηνο θεωρείται ένα καλό μεσοδιάστημα στο να γίνει η εξέταση. Όμως το να γίνεται πάρα πολύ συχνά, είναι πέρα τα διεθνή πρωτόκολλα. Και πάντα υπάρχει επισήμανση από τον ΕΟΠΥΥ ότι εξαιρείται από την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων, ο καρκίνος και άλλα πολύ σοβαρά νοσήματα.

«Αν συνταγογραφήσει ογκολόγος ότι θα πρέπει ακόμα και σε τρεις ημέρες να επαναληφθεί μία εξέταση, ακόμα και καθημερινά. Ο ασθενής δεν θα χρειαστεί να πάει σε δημόσια δομή θα πάει στο κέντρο που τον εξυπηρετεί. Και στις άλλες περιπτώσεις δεν καταργείται η δυνατότητα να γίνει η εξέταση, απλά ο νομοθέτης λέει ότι την τρίτη φορά που θα πάει κάποιος για εξέταση κατά παράβαση του μεσοδιαστήματος, θα παει σε δημόσια δομή και όχι σε ιδιωτικό κέντρο».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι κατά τεκμήριο στην Ελλάδα είμαστε υπερβολικοί στις εξετάσεις, όχι βέβαια όλοι. «Υπάρχει ένας πληθυσμός ο οποίος έχει την τάση να κάνει πολλές εξετάσεις ακόμα και αν δεν έχει πρόβλημα και και σίγουρα η βιταμίνη D είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς δεν υπάρχει στον ελληνικό πληθυσμό έλλειψη βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι για πολύ συγκεκριμένα νοσήματα, όπως για παράδειγμα στους νεφροπαθείς. Παρατηρούμε λοιπόν ότι υπάρχει μία επανάληψη κάποιων εξετάσεων και μάλιστα αυτή οδηγεί και στο να παίρνουν πολλά συμπληρώματα κάποιοι άνθρωποι που δεν τα χρειάζονται.

Αυτό πρέπει να διορθωθεί, γιατί αυτοί οι πόροι της υγείας, από τη στιγμή που καταναλώνονται σε κάτι που δεν χρειάζεται, μετά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάτι που πραγματικά χρειάζεται. Δηλαδή σκεφτείτε τώρα, όλα αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να επενδυθούν σε τομογράφους, σε θεραπείες οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλο αυτό το στο σύστημα υγείας. Αυτά τα χρήματα στην ουσία στερούνται από κάποιους που τα χρειάζονται πραγματικά. Οπότε θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός σε αυτό το κομμάτι για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις παραμέτρους του συστήματος» δήλωσε κλείνοντας.