Όλες τις πράξεις βίας που εκδηλώθηκαν στις 11 Απριλίου στο ΤΕΙ Πάτρας καταδικάζει ο Σύλλογος του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού του ιδρύματος.

Σε ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύει το thebest.gr, αναφέρουν:

«Ο Σύλλογος του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πάτρας, καταδικάζει όλες τις πράξεις βίας που εκδηλώθηκαν την Πέμπτη 11 Απριλίου στο ΤΕΙ Πάτρας. Επίσης μας έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι σύμφωνα με μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα επεισόδια εντός του χώρου του Ιδρύματος που είχαν ως θλιβερό αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 φοιτητών μας, προκλήθηκαν από άτομα που δεν ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ και ελπίζουμε οι αρμόδιες αρχές να διαλευκάνουν άμεσα την υπόθεση και να εντοπίσουν τα άτομα που τραυμάτισαν τους φοιτητές μας.

Κάθε κρούσμα βίας μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας στρέφεται εναντίον της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πρέπει να αποτελούν πυλώνες της διασφάλισης των δημοκρατικών διαδικασιών, της ελεύθερης έκφρασης ιδεών και του εποικοδομητικού διαλόγου από όλα τα μέλη της, με στόχο την λήψη των βέλτιστων αποφάσεων για την κοινωνία και το Ίδρυμα και όλοι μας πρέπει να έχουμε τα παραπάνω ως πρωταρχικό στόχο.

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Πέμπτη στο ΤΕΙ Πάτρας εκτός των άλλων δημιουργούν αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα του ΤΕΙ Πάτρας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Σχεδίου Αθηνά η κατάσταση στο ΤΕΙ Πάτρας είναι έκρυθμη.

Με την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά το Τεχνολογικό Ανώτατο Ίδρυμα στην 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, χάνει την αυτονομία του, χάνει μια ολόκληρη Σχολή με 4 τμήματα στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης και Οικονομίας, χάνει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας με μεγάλη προσφορά στην περιοχή μας στην πολύχρονη λειτουργία του, ενώ το ΤΕΙ Πάτρας συρρικνώνεται κατά 52%, όταν η συρρίκνωση στα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας είναι μεταξύ 10 και 30%.

Κατά την επίσκεψη μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 4 Απριλίου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας παραδέχτηκε ότι το Σχέδιο Αθηνά είναι άδικο τόσο για το ΤΕΙ Πάτρας, όσο και για την περιοχή μας, ενώ παραδέχτηκε ότι είναι απόλυτα σωστά και δίκαια τα επιχειρήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ και των φορέων της πόλης για την ανάγκη ύπαρξης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στην Πάτρα. Επίσης μας ανέφερε ότι το ΤΕΙ Πάτρας αποτελεί την παράπλευρη απώλεια του Σχεδίου Αθηνά, ενώ όταν του παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Πάτρας που περιλάμβαναν τον εξορθολογισμό των υπαρχόντων τμημάτων σε ποσοστό ίδιο με τα άλλα ΤΕΙ (τα 17 τμήματα να γίνουν 11 τμήματα) μας ανέφερε ότι όλα τα αιτήματα μας είναι μη αποδεκτά.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι μη αποδεκτό, τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ, όσο και από όλη την κοινωνία της Πάτρας, το ΤΕΙ Πάτρας και η 3η πόλη της Ελλάδας να αντιμετωπίζεται ως παράπλευρη απώλεια του Σχεδίου Αθηνά. Αυτή η αντιμετώπιση πιστεύουμε ότι βάλλει καίρια εναντίον του θεσμού της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης της χώρας μας, ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία (παρ. 4, άρθρο 1 του Ν.4076/2012).

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας δημοσιοποιούνται διάφορες δηλώσεις για αλλαγή έδρας του ΤΕΙ, για δημιουργία ή μη νέων τμημάτων στην ΣΔΟ με μη καθορισμένες κατευθύνσεις, για μεταφορά τμημάτων σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ύστερα από πολιτικές πιέσεις, χωρίς να υπάρχει καμία έγγραφη διάψευση ή επιβεβαίωση από το Υπουργείο Παιδείας. Θεωρούμε ότι μετά και τα γεγονότα της προηγούμενης Πέμπτης στο ΤΕΙ Πάτρας, το Υπουργείο Παιδείας πέρα της νομικής υποχρέωσης που είχε από την αρχή, έχει πλέον και την ηθική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει άμεσα το τελικό Σχέδιο για το ΤΕΙ Πάτρας με την πλήρη και ειδική τεκμηρίωση που έχει καταθέσει στην ΑΔΙΠ, συνοδευόμενη από την απάντηση της ΑΔΙΠ, όπως ρητά ορίζεται στο άρθρο 1 του Ν.4076/2012.

Τέλος καλούμε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Πάτρας να είναι ενωμένα στον κοινό στόχο που είναι η προάσπιση της δωρεάν ποιοτικής και δημόσιας ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης στην χώρα μας, η οποία την σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε”.