Η ενθάρρυνση των παιδιών να κυνηγήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους. Οι γονείς και οι δάσκαλοι παίζουν ζωτικό ρόλο στην παρακίνηση των παιδιών να θέτουν στόχους και να προσπαθούν για το καλύτερο. Εφαρμόζοντας διάφορες στρατηγικές στο σπίτι αλλά και στο σχολείο, τα παιδιά μπορούν να ενδυναμωθούν και να αποκτήσουν τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να κατακτήσουν τους στόχους τους.

Προβάλλετε θετικά πρότυπα

Είναι ζωτικής σημασίας να εκθέτουμε τα παιδιά σε θετικά πρότυπα που μπορούν να εμπνεύσουν και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους. Για παράδειγμα, άτομα που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς μπορούν να χρησιμεύσουν ως υγιή πρότυπα. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αφηγούνται ιστορίες ατόμων που με την τόλμη τους, το πάθος τους και την επιμέλειά τους πέτυχαν να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια και να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Για αρχή μπορείτε να παρουσιάσετε στα παιδιά σας ένα βιογραφικό βιβλίο ενός ατόμου που εμπίπτει στα ενδιαφέροντα του παιδιού σας.

Προσφέρετε τους πλούσιες εμπειρίες και δραστηριότητες

Είναι σημαντικό να προσφέρετε στα παιδιά σας μοναδικές εμπειρίες και δραστηριότητες που όχι μόνο κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους για μάθηση, αλλά και τους επιτρέπουν να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους. Με τη φυσική τους περιέργεια, τα παιδιά λατρεύουν να δημιουργούν, να εξερευνούν και να μαθαίνουν. Το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να τους παρέχει παιχνίδια, πειράματα, εκδρομές και άλλες εμπειρίες που μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να δοκιμάζουν νέα πράγματα, γεγονός που μπορεί να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν το φόβο της αποτυχίας και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Αυτή η διαδικασία διδάσκει στα παιδιά ότι η επιτυχία δεν περιορίζεται σε έναν τομέα και ότι μπορούν να συνεχίσουν να προσπαθούν μέχρι να βρουν το δρόμο τους προς την επιτυχία.

Βοηθήστε τους να καθορίσουν τους στόχους τους

Τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από την ύπαρξη σαφών και εφικτών στόχων, καθώς αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να παραμείνουν συγκεντρωμένα και ενθουσιώδη. Οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να τα βοηθήσουν να θέσουν συγκεκριμένους στόχους και να καθορίσουν σαφή και εφικτά βήματα προς την επίτευξη τους. Ελέγχοντας συστηματικά την πρόοδό τους και παρέχοντας πληροφορίες, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν την εξέλιξή τους και να διατηρήσουν το κίνητρό τους για την επιδίωξη των στόχων τους.

Ενθαρρύνετε τα και προσφέρετε τους ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

Πρέπει να αναγνωρίζετε και να εκτιμάτε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα των παιδιών σας δίνοντάς τους την απαραίτητη ενθάρρυνση. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και της προόδου τους. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της αναγνώρισης των προσπαθειών τους και της παροχής εποικοδομητικής ανατροφοδότησης. Εξίσου σημαντική είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά. Η ειλικρινής επικοινωνία και η συναισθηματική υποστήριξη μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα κίνητρα, δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες τους και όπου οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης.

Δημιουργώντας πρωτοβουλίες για την παιδεία

Ο σημαντικός ρόλος της παιδείας καθιστά σημαντικό το να υπάρχουν δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες που να στηρίζουν την εκπαίδευση και να επιβραβεύουν όσους αριστεύουν. Η παιδεία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank, η οποία διαχρονικά εστιάζει σε τομείς που συνδέονται με τη νέα γενιά. Μέσω των δράσεών της στον τομέα αυτό, αλλά και μέσω του προγράμματος Μπροστά για την Παιδεία, η Τράπεζα φροντίζει να αναδεικνύει πολύτιμες αξίες, όπως η σημασία της επιβράβευσης, η ευγενής άμιλλα, η αξιοκρατία, η επιμονή και η υπομονή.

Το Πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία ξεκίνησε το 2003, με πρωτοβουλία της Eurobank και με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα επιβράβευσης της αριστείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με Πανελλαδική εμβέλεια, το οποίο φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας. Μέσω του Προγράμματος, η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τον πρώτο αριστούχο απόφοιτο μαθητή ή μαθήτρια της Γ’ Λυκείου με το υψηλότερο άθροισμα βαθμών στα τέσσερα βασικά εξεταζόμενα μαθήματα, στην εικοσαβάθμια κλίμακα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε ένα από τα 1.800 γενικά και επαγγελματικά λύκεια της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και νυχτερινά. Οι βραβεύσεις των αριστούχων πραγματοποιούνται σε ειδικές εκδηλώσεις ανά εκπαιδευτική περιφέρεια, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο κάθε χρόνο. Επιπλέον, βραβεύεται ο πρώτος αριστούχος απόφοιτος κάθε νομού της χώρας, δηλαδή περίπου 60 νέες και νέοι που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών πάνω από 72 στις πανελλαδικές εξετάσεις στον νομό τους.

Στα 21 χρόνια του Προγράμματος, η Eurobank έχει την τιμή να έχει βραβεύσει 21.536 αριστούχους από όλη την Ελλάδα, με συνολικό ποσό που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματικά βραβεία. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα στη χώρα μας που αγκαλιάζει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη.

Advertisement