Την άμεση τροποποίηση των διατάξεων, που προβλέπουν τον ορισμό κοινού εκπροσώπου και αναπληρωματικού μέλους στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ), και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), ζητούν οι πρόεδροι επτά επιστημονικών φορέων.

Πρόκειται για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩTΕΕ), τη Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο οι οποίοι και εκπροσωπούν χιλιάδες επαγγγελματίες. Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους οι πιο πάνω φορείς, συμφώνησαν ότι δεν επιθυμούν να ορίσουν κοινό εκπρόσωπο και αναπληρωματικό μέλος στα δύο αυτά συμβούλια.

Όπως υποστηρίζουν, «Η έκφραση γνώμης και η υποστήριξη θέσεων από έναν κοινό εκπρόσωπο για εκπαιδευτικά και επαγγελματικά ζητήματα αρμοδιότητας άλλου φορέα και άλλου επαγγέλματος είναι όχι μόνο πρακτικά αδύνατη, αλλά ενέχει επιπλέον το ενδεχόμενο λήψης εσφαλμένων – αν όχι επικίνδυνων – αποφάσεων.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους μεταξύ των άλλων ζητούν να τους ανατεθεί η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (επαγγελματική ισοτιμία ή ισοδυναμία) ως καθ’ ύλη αρμόδιους βάσει νομοθετικών διατάξεων, όπως προβλέπονται στο ΠΔ 38/2010. Επιπλέον λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης κάποιοι εκ των Επιστημονικών Φορέων ζητούν να τους ανατεθεί η αξιολόγηση των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών που οδηγούν σε νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, ως φορείς θεσμοθετημένοι για την χορήγηση τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επιστημονικοί φορείς τονίζουν ότι η αξιολόγηση και η αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας κρίνεται σήμερα ως πρώτη προτεραιότητα μετά τις νέες απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις για χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους Κολλεγίων.

Θυμίζουμε ότι όπως έχει γράψει το newsbeast​.gr μετά την τροποποίηση του άρθρου 15 του Ν.4194/2013 δεν απαιτείται η αναγνώριση-αντιστοιχία από το ΔΟΑΤΑΠ για την άσκηση του επαγγέλματος από τους πτυχιούχους νομικών σχολών κρατών της Ε.Ε ή κρατών της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο.

Η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε με το Ν.4254/2014 καθώς αναφέρεται ότι:

Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4194/2013 (Α΄ 208) που ανέφερε ότι «Πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής μπορούν να πραγματοποιούν άσκηση στην Ελλάδα, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου νομικής σχολής αναγνωρισμένου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος των ανωτέρω κρατών και το πτυχίο τους έχει αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αναγνωρισμένο με το απονεμόμενο από τις νομικές σχολές των ημεδαπών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων νομικής σχολής» αντικαθίσταται ως εξής:

«β. είναι κάτοχοι πτυχίου νομικής σχολής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των ανωτέρω υπό (α) κρατών».

Η τροποποίηση αυτή ευνοεί τους απόφοιτους κολεγίων που συνεργάζονται με νομικές σχολές χωρών της Ε.Ε. Πλέον δεν θα απαιτείται η διαδικασία του ΔΟΑΤΑΠ ή έγγραφή σε δικηγορικό σύλλογο χώρας της Ε.Ε για να καταφέρουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα.