Για πρώτη φορά, φέτος, στο Γυμνάσιο – Λύκειο των Φούρνων δεν θα γίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι μόνοι διδασκόμενοι, οι τέσσερις μαθήτριες της Γ΄τάξης Λυκείου, αποφάσισαν να απόσχουν, λόγω προβληματικών συνθηκών διδασκαλίας στο σχολείο τους. Τα τέσσερα κορίτσια μάλιστα άφησαν -χωρίς να την αξιοποιήσουν- να παρέλθει η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής τους στις εξετάσεις (σσ. έπρεπε να έχει γίνει έως τις 25 Φεβρουαρίου).

Όπως καταγγέλουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Γυμνάσιο-Λύκειο Φούρνων δεν υπήρχε φιλόλοφος, γεγονός που κρίνεται ως βασική έλλειψη για τις μαθήτριες, οι οποίες στο σύνολό τους είχαν επιλέξει θεωρητική κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι παρά την πρόβλεψη για τρεις φιλολόγους, από την αρχή του έτους το συγκεκριμένο σχολείο διέθετε μόνον έναν, ο οποίος έπρεπε να καλύψει τις ανάγκες των τριών τάξεων του Γυμνασίου και των τριών του Λυκείου. Ο δεύτερος φιλόλογος διορίσθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 2013 και ο τρίτος (γυναίκες όλες) στις 14 Ιανουαρίου του 2014. Επιπλέον, έως σήμερα δεν έχει διοριστεί Οικονομολόγος για το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ).

Όπως καταγγέλλουν μέλη του Συλλόγου Γονέων, ήδη από την περυσινή Β΄ Λυκείου τέσσερις από τους καλύτερους μαθητές αποχώρησαν από το νησί με προορισμό τη Σάμο αλλά και την Αθήνα, προκειμένου να διδαχθούν φέτος όλη την ύλη σε μαθήματα, στα οποία θα διαγωνισθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι εναπομείναντες μαθητές (τα τέσσερα κορίτσια), δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν τα κενά από την έλλειψη καθηγητή και αποφάσισαν να απόσχουν από τη μάχη των εξετάσεων. Απογοητευμένη η μία εκ των κοριτσιών δήλωσε εξαρχής ότι δεν θα επιχειρήσει να μπει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι υπόλοιπες κατέληξαν στην απόφαση της αποχής, λόγω ανασφάλειας εξαιτίας της ελλειματικής διδασκαλίας.

Εξάλλου, για «άνισο αγώνα» κάνουν λόγο στο νησί και οι μαθητές της Α΄Λυκείου, καθώς καλούνται να διαγωνισθούν, μέσα από τράπεζα θεμάτων, με συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας, το οποίο όμως ουδέποτε διδάχθηκαν, αφού καθηγητής αυτής της ειδικότητας δεν διορίσθηκε στο νησί.

Το θέμα θα συζητηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς, παρουσία του προέδρου της ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, Βασίλη Πετράκη, σε συνέλευση, που ορίσθηκε για το Σάββατο.