Πόσοι αποχώρησαν από τις στρατιωτικές σχολές

Ένας αριθμός εισαχθέντων δεν παρουσιάζεται ή αποχωρεί πριν την ορκωμοσία των πρωτοετών


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
13:25
11/02/2014
Πόσοι αποχώρησαν από τις στρατιωτικές σχολές
14
loading

Μπορεί για κάποιους μαθητές η φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές να αποτελεί «όνειρο ζωής» όμως υπάρχουν και αρκετοί που επιλέγουν τις στρατιωτικές σχολές γιατί προσφέρουν εργασιακή ασφάλεια ειδικά τη σημερινή περίοδο όπου η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Επίσης πολλοί λαμβάνουν υπόψη τους και το γεγονός ότι λόγω της εσωτερικής φοίτησης δεν επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς τους.

Αν όμως μελετήσει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι οι μαθητές που αποχωρούν ή τελικά δεν παρουσιάζονται για να φοιτήσουν στα τμήματα των στρατιωτικών σχολών όπου πέτυχαν την εισαγωγή τους είναι αρκετοί. Μάλιστα δεν είναι μόνο οι σχολές των Υπαξιωματικών από τις οποίες αποχωρούν εισαχθέντες άλλα και οι σχολές των Αξιωματικών έχουν απώλειες και ένας βασικός λόγος είναι η στρατιωτική ζωή και εκπαίδευση εντός της σχολής. Το newsbeast.gr παρουσιάζει πόσοι ήταν οι εισαχθέντες και πόσοι τελικά ορκίστηκαν σε ορισμένες στρατιωτικές σχολές.

Σχολή

Εισαχθέντες

Ορκίστηκαν

Ποσοστό αποχώρησης

Ικάρων

58

48

17.24%

Ευελπίδων

217

190

12.44%

Ναυτικών Δοκίμων

34

31

8.8%

ΣΣΑΣ

64

62

3.1%

ΣΜΥΝ

75

69

8%

ΣΤΥΑ

155

123

14.2%

ΣΥΔ

31

26

16.12%

ΣΜΥ

160

150*

6.25%

Κατατάχθηκαν 150.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Χρήστος Χρήσιμος

  Απαραίτητα αν όχι τα στρατιωτικά Γυμνάσια (κατά την έννοια των μουσικών, αθλητικών κλπ), τουλάχιστον τα στρατιωτικά Λύκεια, ώστε οι νέοι να προσαρμόζονται ποιό εύκολα στη στρατιωτική ζωή. Αλλά που τέτοιες σκέψεις σε μία άκρως αριστερόστροφη εκπαίδευση όπου οι περισσότεροι δάσκαλοι μαθημένοι στο χύμα (κατά το χύμα στο κύμα) δεν μπορούν όχι παιδεία να φτιάξουν, αλλά ούτε καφέ..

 2. avatar εωανγελοσ

  ΕΧΩ 2 ΚΟΡΕΣ ....... Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΗ ΣΤΥΑ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΜΥΝ ... ΚΑΙ ΟΙ 2 ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΡΟΛΙΚΑΜΑΤΟ 300€ .... ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΕΞΩ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΣ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΘΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ....... ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΑ 18 ....... ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 21 .... ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ....... ΕΤΡΕΞΑΝ 1 ΧΡΟΝΟ .... ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΠΟΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ...

 3. avatar xaroula

  Υπερβολές είναι καλομαθημένοι οι νέοι και ζορίζονται με το παραμικρό

 4. avatar Tsik

  Ξέρω άτομο που αποχώρησε 2 φορές από την Ικάρων. Η στρατιωτική ζωή είναι ιδιαίτερα σκληρή στις περισσότερες στρατιωτικές σχολές και για αυτό το λόγο οι υποψήφιοι πρέπει να σκέφτονται πολύ σοβαρά και με πολλά κριτήρια την απόφαση τους. Έχω την αίσθηση πως οι περισσότεροι που επιλέγουν στρατιωτικές σχολές , το κάνουν ή για λόγους prestige και άμεσης αποκατάστασης ή επηρεάζονται από εξωτερικά ερεθίσματα(ταινίες , γνωστοί και φίλοι κλπ) , χωρίς να σκέφτονται το πόσο δύσκολη και επίπονη είναι η θητεία.

  1. avatar Thanos Veroia

   αυτά που είπες συν οτι αν είναι και λίγο το παιδί μαμόθρεφτο και έχει μάθει για όλα να επιλαμβάνεται η μαμά και ο μπαμπάς δεν έχει και πολύ να το σκεφτεί

 5. avatar katerina

  ειχε κυκλοφορησει ενα βιντεακι πριν κατι μηνες απο τα σμυ τρικαλων νομιζω,οπου καποιοι αποφοιτοι της σχολης παρουσιαζοταν με τρελλη φωνη σε πολιτικο ηγετη.
  με τν ιδια παραλογη σχιζοφρενικη τσιριδα συμπεριφερονται οι δευτεροετεις μαθητες στους νεους εισαχθεντες που κοπιασαν κ επενδυσαν για να βρεθουν εκει,(φροντηστηρια ,χρηματα, διαβασμα,αγωνια,κ.λ.π.)
  αυτη η ακατανομαστη συμπεριφορα ξεφευγει απ τα πλαισια της σκληροτητας κ πειθαρχιας που πρεπει να μαθουν οι νεοι στο στρατο,κ αγγίζει τα πλαίσια του παραλόγου !!
  για ολους αυτους τους λογους η κορη μου εφυγε περσυ απο τα σμυ τρικαλων πριν την ορκομωσια,κ καλα εκανε!!

  1. avatar losromi

   Κατερίνα, εύγε για το σχόλιό σου και το ότι δεν αντέδρασες όπως άλλοι γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους να λειτουργούν σαν ρομπότ (αυτό σημαίνει πειθαρχία). Και δεν φτάνει η πειθαρχία στους επίσημους φορείς, μόνο πρέπει τα παιδιά να εξευτελίζονται και να βιάζονται ψυχολογικά από εκείνους που πέρασαν τα ίδια στο προηγούμενο έτος. Δηλαδή, το αποτέλεσμα της πειθαρχίας είναι να γίνεις ένας βιαστής ψυχών... Βλέπουμε και τα αποτελέσματα με τις αυτοκτονίες ενστόλων. Ο στρατός και κάθε άλλη παρόμοια επιβολή ενός κώδικα συμπεριφοράς είναι αναμφισβήτητα ένας αφύσικος τρόπος να ζει κανείς. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε καλούπια. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός καθώς και ο τρόπος που εκφράζεται και αν αυτό εμποδιστεί τότε ξεκινούν οι νευρώσεις... Υποθέτω θα γνωρίζετε όλοι σας το ποσοστό στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο που κάνει χρήση αγχολυτικών και λοιπών ψυχοφαρμάκων. Δεν ευθύνεται βέβαια μόνο ο στρατός αλλά και κάθε εργασία και κάθε δραστηριότητα στην οποία πρέπει να λειτουργήσεις σε στενά πλαίσια, χωρίς να μπορείς να είσαι "εσύ" ...

  2. avatar Theo

   Φυσικά και καλά έκανε αφού δεν της ταίριαζε το περιβάλλον. Από την άλλη, δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Πάντως ο στρατός χάνει καλά μυαλά με τέτοια καραγκιοζιλίκια. Άλλο η πειθαρχία κι άλλο η ψυχοπάθεια.

  3. avatar xaroula

   Οι γυναίκες έχουν και την επιλογή του γάμου και σίγουρη εξασφάλιση !!

   1. avatar jeiks

    πο πο χαρούλα....αν δεν είσαι 13 ετών πρέπει να είσαι πολύ ντουβαρ!!!!!!

   2. avatar losromi

    Δλδ, χαρούλα, οι γυναίκες έχουν και την επιλογή του "χορηγού" που θα τις ταίζει κι εκείνες θα προσφέρουν κάτι άλλο; Κι αυτό το ονομάζετε σχέση; Δεν είναι η πρότασή σας μία ξεκάθαρη οικονομική συνεργασία; Δεν σας υποτιμάει να το λέτε αυτό; (όπως υποτιμάει και τους άνδρες να αντιμετωπίζουν σαν προιόν μία γυναίκα)

  4. avatar Trtkns

   Ετσι ειναι ο στρατός Κατερίνα μου γιαυτο εμείς δεν γίναμε στρατιωτικοί! Τι να κάνουμε τωρα να αλλάξουμε τον στρατό για να εχουμε δουλεια; Θέλει πειθαρχία.

   1. avatar xaroula

    Στο στρατό πάνε τα άτομα που δεν έχουν όνειρα και φιλοδοξίες στην ζωή τους. Εύκολη λύση.

 6. avatar ΑΚΗΣ

  Να γίνει επίσης σαφές οτι όταν λέει το άρθρο οτι ένας παράγοντας είναι η στρατιωτική ζωή και η εκπαίδευση ως αίτιο αποχώρησης, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις περιπτώσεις που οι μαθητές ενώ θέλουν να συνεχίσουν δεν μπορούν είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους αντοχής. Λόγοι υγείας ισχύουν περισσότερο στην Ικάρων και λόγοι αντοχής, φυσικά στις ΣΥΔ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει