Ανείπωτη θλίψη για τον χαμό δύο νέων παλικαριών, που έπεσαν στο καθήκον στην Κάρυστο στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή.

Ο 34χρονος Κρητικός Σμηναγός, Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος Θεσσαλονικιός ανθυποσμηναγός, Περικλής Στεφανίδης, ήταν το πλήρωμα του καναντέρ που έπεσε στον Πλατανιστό της Εύβοιας χάνοντας τη ζωή τους.

Ο Χρήστος Μουλάς, 34 ετών
Ο Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών

«Τόσο μικρός αλλά πρόλαβες με το μυαλό σου, την καλοσύνη σου, την σπιρτάδα σου να αφήσεις ανεξίτηλο το σημάδι σου, όλοι μας έχουμε τεράστια ανάγκη τέτοιας ανθρωπιάς και τέτοιας ενέργειας στις ζωές μας!!! Ξάδερφε Xristos Moulas θα σε θυμάμαι πάντα!!! Ήρωας που έπεσε στο καθήκον για την πατρίδα!!! Σ αγαπώ !!!!» έγραψε ο ξάδερφος του Χρήστου Μουλά στο Facebook.

«Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται” Periklis Stefanidis 🙏
Σας ευχαριστούμε !!! Συγνώμη ……» γράφει ένα άλλο προφίλ για τον Περικλή Στεφανίδη.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Πτώση Αεροσκάφους CL-215

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Βίντεο -ντοκουμέντο από τη στιγμή της συντριβής

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο-ντοκουμέντο που δείχνει την πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο, το οποίο επιχειρούσε σε κατάσβεση φωτιάς, με το αεροπλάνο να κάνει ελιγμό πάνω από το έδαφος και μετά να πέφτει κάτω.

Το βίντεο προβλήθηκε στην ΕΡΤ και δείχνει το σκάφος να ρίχνει νερό σε εστία φωτιάς στο έδαφος, όμως στη συνέχεια χτυπάει σε ένα δέντρο -πιθανώς πουρνάρι- και φαίνεται να χάνει ένα κομμάτι από το φτερό. Οπότε, κάνει ελιγμό και μετά να καρφώνεται στο έδαφος, όπου σημειώνεται έκρηξη.

Το καναντέρ είχε διμελές πλήρωμα, όχι όμως και καθίσματα που εκτοξεύονται σε περίπτωση κινδύνου. Επιχειρούσε στην περιοχή Πλατανιστό και σε φωτιά σε δύσβατο σημείο.

Προσοχή. Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Βίντεο από τα συντρίμμια του καναντέρ:

Καρέ-καρέ η πτώση

Ακολουθούν φωτογραφίες που δείχνουν τη μοιραία βουτιά του καναντέρ, από την οποία φαίνεται να προσέκρουσε σε δέντρο και στη συνέχεια να καρφώθηκε στο έδαφος:

Έχασε τον πλωτήρα κατά τη διάρκεια «βουτιάς» για την κατάσβεση

Το καναντέρ επιχειρούσε σε χαμηλό ύψος, με αποτέλεσμα στην τελευταία ρίψη νερού που έκανε, να χτυπήσει σε ένα δέντρο, πιθανώς πουρνάρι και να αποκολληθεί ο πλωτήρας στα δεξιά.

Στη συνέχεια έκανε έναν σύντομο ελιγμό στον αέρα και καρφώθηκε στο έδαφος, ενώ ακολούθησε μια ισχυρή έκρηξη.

Στη συνέχεια έκανε έναν σύντομο ελιγμό στον αέρα και καρφώθηκε στο έδαφος, ενώ ακολούθησε μια ισχυρή έκρηξη.

Στο σημείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ένα ελικόπτερο για να δει την κατάσταση, αλλά και αεροναυαγωσωστικά με διασώστες του στρατού και του λιμενικού, καθώς το σκάφος ανήκε στην Πολεμική Αεροπορία.