Κατηγορηματικός υπήρξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στα λιμάνια της χώρας.

«Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη του Schengen, απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα και τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Δημαρά.

Αιτία της συνάντησης ήταν τα επεισόδια και οι τραυματισμοί μεταναστών στην περιοχή της Πάτρας στην προσπάθειά τους να περάσουν παράνομα από την Ελλάδα στην Ιταλία μέσω οχημάτων που αναχωρούν από το λιμάνι της Πάτρας με τα οχηματαγωγά-επιβατηγά πλοία των δρομολογίων Ελλάδας-Ιταλίας.

Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα ώστε να εμποδίζονται οι μετανάστες να φτάνουν στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, όπου δημιουργούν με την μακρόχρονη παραμονή τους σοβαρά προβλήματα.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δουλεμπόρους λέγοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει ισχυρή πολιτική βούληση, έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο σταδιακά θα αποκαθιστά την ασφάλεια στην πόλη και θα εγγυάται την ποιότητα της ζωής των πολιτών».