Σε τροχιά καύσωνα έχει μπει η Ελλάδα από σήμερα, καθώς ο «Κλέων» έχει προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες τις τελευταίες ώρες, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η Ελλάδα βιώνει τον πρώτο καύσωνα για φέτος, ενώ μέχρι και το Σάββατο αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι σημερινές μετρήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δείχνουν μέχρι πόσους βαθμούς ανέβηκε το θερμόμετρο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με κάποιες πόλεις να έσπασαν ήδη το φράγμα των 40 βαθμών. Ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις, οι οποίες σημείωσαν τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας για σήμερα, ήταν η Λάρισα με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ ακολούθησαν οι Σκύδρα, ο Αμπελώνας, ο Τύρναβος και ο Πλατύκαμπος Λάρισας με 41 βαθμούς Κελσίου.

Στον αντίποδα, όσοι ψάχνουν μέρη με περισσότερη δροσιά από θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τα νησιά ή τα βόρεια τμήματα της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των χαμηλότερων τιμών στις θερμοκρασίες για σήμερα, ήταν τα Ανώγεια της Κρήτης, όπου ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 26 βαθμούς Κελσίου, αλλά και το Βουργαρέλι Άρτας, όπου εκεί η θερμοκρασία έφτασε τους 28 βαθμούς. Άλλα μέρα με χαμηλές θερμοκρασίες, ήταν το Μέτσοβο, η Ιθάκη και το Καστελλόριζο με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ποιος δήμος ξεπέρασε το φράγμα των 40 βαθμών στην Αττική;

Για σήμερα, ο καύσωνας «Κλέων» έδειξε την προτίμησή του στον δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας στην Αττική. Εκεί, σημειώθηκε το πρώτο 40αρι για το φετινό καλοκαίρι στην Αττική.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια, «Το πρώτο 40άρι το 2023 πριν από λίγο για την Αττική σημειώθηκε στον σταθμό της Ε.Μ.Υ στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Το πρώτο 40άρι το 2023 πριν από λίγο για την Αττική σημειώθηκε στο σταθμό της Ε.Μ.Υ στη νέα Φιλαδέλφεια. Alpha TV Weather ToGo

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Thursday, July 13, 2023

Δείτε live την πορεία του «Κλέωνα»

Πώς θα είναι ο καιρός αύριο;

Αύριο, μας περιμένει μια δύσκολη μέρα, καθώς η Παρασκευή και το Σάββατο αναμένονται να είναι δύο από τις πιο ζεστές μέρες του φετινού καλοκαιριού. Ο καύσωνας «Κλέων» θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες στα ύψη, καθώς σε ορισμένα μέρη ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41 – 43 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, την Παρασκευή θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου υπάρχουν ενδείξεις για μεμονωμένες καταιγίδες, οι οποίες, όμως, θα έχουν υποχωρήσει μέχρι το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα γυρίσουν σε περισσότερο βορειοδυτικούς, όχι τόσο ενισχυμένοι αλλά ιδιαίτερα ξηροί. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. Κοντά στη θάλασσα και στα νησιά, η θερμοκρασία θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη, αλλά με αυξημένη σχετική υγρασία.

Η Αττική θα έχει ηλιοφάνεια όλη μέρα, με ανέμους από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 27 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Η Κεντρική Μακεδονία θα έχει επίσης ηλιοφάνεια, με βόρειους – βορειοδυτικούς ανέμους στα 3 με 4 μποφόρ και θερμοκρασία στους 27 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Ενίσχυση των ανέμων θα έχουμε την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο, στα βόρεια – βορειοδυτικά Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στην Εύβοια, στην Αττική, στη Βοιωτία, στην ανατολική Πελοπόννησο και στην Κρήτη φέρνοντας μικρή πτώση της θερμοκρασίας αλλά και αύξηση του κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη θα έχουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση των ανέμων στο Αιγαίο, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Βοιωτία και στην ανατολική Πελοπόννησο. Μεγάλος θα είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς στις παραπάνω περιοχές.

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το κύμα καύσωνα αναμένεται να ενταθεί ξανά στις περιοχές που θα υπάρξει διάλειμμα από τις υψηλές θερμοκρασίες.