Νέο βίντεο ντοκουμέντο πριν το τραγικό ναυάγιο της Πύλου που φαίνεται πως έχει οδηγήσει εκατοντάδες μετανάστες στο θάνατο, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, την ίδια ώρα που εντοπίστηκαν τρεις ακόμα σοροί νεκρών, δύο το μεσημέρι και μια αργά το απόγευμα της Δευτέρας, φτάνοντας τον απολογισμό των νεκρών από το ναυάγιο στους 81.

Πρόκειται για τη στιγμή που ελληνικό δεξαμενόπλοιο με το όνομα «Lucky Sailor» προσεγγίζει το αλιευτικό με τους μετανάστες έπειτα από διαταγή του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού, ώστε να προσφέρει τρόφιμα και νερό.

Το πλοίο, σύμφωνα με την Καθημερινή, που φέρνει στο φως το βίντεο, προσεγγίζει το αλιευτικό σκάφος το απόγευμα της 13ης Ιουνίου για παροχή βοήθεια. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο είχε εντολή να προσφέρει νερό και τροφή.

Αφού προσέγγισαν το αλιευτικό, μέλος του πληρώματος με χρήση τηλεβόα επικοινώνησε με το αλιευτικό λέγοντας ότι μπορούν να προσφέρουν προμήθειες. Το αλιευτικό, φαίνεται να βάζει μπροστά τη μηχανή του, καθώς καπνοί βγαίνουν από το φουγάρο του και να κινείται αργά.

Πακιστανικές αρχές: 800 άτομα πάνω στο πλοίο – 14 οι συλλήψεις

Οι αρχές του Πακιστάν διεξάγουν έρευνα για το ναυάγιο που έγινε στην Πύλο, επειδή αρκετοί υπήκοοι του είχαν επιβιβαστεί στο μοιραίο σκάφος και μέχρι στιγμής έχουν συλλάβει 14 άτομα.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ ανέφερε ότι η πακιστανική κυβέρνηση διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου για το δίκτυο παράνομης εμπορίας ανθρώπων το οποίο θεωρείται ότι εμπλέκεται.

Οι σημαίες ήταν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια σήμερα στο Πακιστάν, καθώς πολλοί υπήκοοι της χώρας συγκαταλέγονταν σε όσους πνίγηκαν στο ναυάγιο.

Η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε ότι ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε ότι έστειλε τρεις άνδρες στο σκάφος, το οποίο είχε χωρητικότητα 300-350 ατόμων, και είχε χρεώσει τον καθένα έως και τρία εκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (10.452,96 δολάρια).

Η εκτίμηση ότι επέβαιναν 800 άτομα προέρχεται από τις προκαταρκτικές έρευνες, τόνισε ο αστυνομικός Ριάζ Μουγκάλ. «Μάθαμε από δύο επιζώντες, τους συλληφθέντες ύποπτους και τις οικογένειες των πενθούντων ότι το σκάφος μετέφερε περίπου 750 έως 800 άτομα», είπε ο Μουγκάλ στο Reuters.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αριθμός των επιβατών ήταν μεταξύ 400 και 750 και οι ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 104 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί και 78 άνθρωποι νεκροί. Ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν στο Πακιστάν είπε ότι ο γιος του επέβαινε στο σκάφος και είναι αγνοούμενος, τονίζει η έκθεση της αστυνομίας.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ο βασικός ύποπτος πίσω από ένα δίκτυο διακινητών που εκτείνεται στη Λιβύη, το Πακιστάν και την Ελλάδα, έχει έδρα στη Λιβύη. Ο Μουγκάλ σημείωσε ότι τουλάχιστον 21 από αυτούς που πέθαναν την περασμένη εβδομάδα προέρχονταν από την περιοχή Κοτλί στο τμήμα της περιοχής Κασμίρ των Ιμαλαΐων που διοικείται από το Πακιστάν, από την οποία οι άνθρωποι φεύγουν με προορισμό την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ανώτερος περιφερειακός αξιωματικός της αστυνομίας, ο Ταχίρ Μαχμούντ, που εδρεύει στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του Κασμίρ, τόνισε ότι η αστυνομία αναζητά και άλλους υπόπτους εκτός από αυτούς που έχουν συλληφθεί. Δεν διευκρίνισε πόσους.

Την Τρίτη απολογούνται οι 9 Αιγύπτιοι

Στην ανακρίτρια θα οδηγηθούν και πάλι την Τρίτη οι 9 Αιγύπτιοι που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Οι 9 έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν έπειτα από αίτημα των συνηγόρων τους που ήθελαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Οι ίδιοι, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, αρνούνται τα πάντα. Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ του Open, οι διασωθέντες που τους αναγνώρισαν διηγούνται την ιστορία διαφορετικά.

«Αυτοί που έκαναν κουμάντο και μας έλεγαν τι να κάνουμε, δεν μας έδιναν νερό και φαγητό. Είχαν ζώνη και μας χτυπούσαν για να μην σηκωνόμαστε. Το νούμερο 56 με χτυπούσε, όταν προσπαθούσαμε να σηκωθούμε όρθιοι. Το νούμερο 57 μας χτυπούσε και δεν μας έδιναν νερό» αναφέρει ένας από τους Πακιστανούς που κατέθεσαν, ενώ ένας ακόμα Σύρος, υποστηρίζει: «Είδα περίπου 10 άτομα, τα οποία έκαναν κουμάντο στο πλοίο. Το νούμερο 70 ήταν πολύ κακός άνθρωπος. Έβαζε το πόδι του μέσα στο νερό που πίναμε».