Για τα αίτια της τραγωδίας μίλησε την Παρασκευή (16/6) ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Νίκος Αλεξίου ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις για τα σενάρια αναφορικά με το τι προκάλεσε την κλίση και τελικά το βύθισμα του σκάφους. «Δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους» υπογράμμισε μιλώντας για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου ο Νίκος Αλεξίου υποστήριξε πως η βύθιση του σκάφους των διακινητών, παρουσία παραπλέοντων σκαφών του λιμενικού σώματος έγινε όταν οι μετανάστες από τις αφρικανικές χώρες, άγνωστο για ποιο λόγο, μετακινήθηκαν προς μια κατεύθυνση αλλάζοντας την ευστάθεια του πλοίου με τους 750 ανθρώπους.

«Δεν υπήρχε ένδεια μέσων, υπηρεσιακά ήμασταν εκεί»

«Ο καπετάνιος του σκάφους πνίγηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο» δήλωσε και τόνισε πως συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης και εξερεύνησης των αγνοουμένων, αν και οι ελπίδες έχουν σχεδόν εξανεμιστεί.

«Δεν υπήρχε ένδεια μέσων. Υπηρεσιακά ήμασταν εκεί» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού για το ότι στο σημείο δεν έσπευσε για βοήθεια τις κρίσιμες ώρες το ναυαγοσωστικό Aigaion Pelagos που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Γύθειο.

Σχολιάζοντας την πληροφορία για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σχοινιά στο πλοίο εξήγησε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια.