Από ώρα σε ώρα αναχωρεί το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά (Car Terminal – G2)με την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνεται στη Τουρκία από την Ελλάδα. Το πλοίο, το οποίο θα δέσει στην Αλεξανδρέττα, θα μεταφέρει έξι φορτηγά με είδη που έχουν αυστηρά ζητηθεί από τη τουρκική πλευρά, όπως κουβέρτες, σκηνές, υπνόσακους και χημικές τουαλέτες.

Αξίζει να αναφερθεί πως το πλοίο προσφέρεται αφιλοκερδώς από την εταιρεία Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, ιδιοκτησίας Μελίνας Τραυλού, ενώ, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, θα προβεί σε τροποποίηση του καθημερινού του δρομολογίου, προκειμένου να φτάσει σήμερα στην Αλεξανδρέττα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, «τα στοιχεία των προς φόρτωση ειδών ανέρχονται σε 250 κυβικά μέτρα, από τα οποία: 240 κυβικά –κουβέρτες/κλινοσκεπάσματα, 2 κυβικά θερμαντικά, 2 κυβικά φαρμακευτικά υλικά/φάρμακα, 6 κυβικά είδη προσωπικής υγιεινής».

📍 Στο λιμάνι του Πειραιά με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτσιγιές για την νέα αποστολή ανθρωπιστικής…

Posted by Ανδρέας Κατσανιώτης on Wednesday, February 15, 2023

Τα είδη του ανθρωπιστικού υλικού που φορτώθηκαν στο πλοίο για τη Τουρκία, οργανώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν από την ομάδα εργασίας των κυβερνητικών στελεχών, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη. Η ομάδα αυτή συγκροτήθηκε για να υλοποιήσει αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «Η Ελλάδα συνεχίζει να στέκεται αλληλέγγυα στον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται από τους καταστροφικούς σεισμούς και ανταποκρίνεται στο αίτημα των τουρκικών αρχών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σεισμός στην Τουρκία

Ο σχεδιασμός προβλέπει πως η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη από περιφέρειες, δήμους, Εκκλησία, σχολεία, φορείς της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρεται οδικώς στις σεισμόπληκτες περιοχές. Για τις υπόλοιπες περιοχές, η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στην Αττική και θα μεταφέρεται με πλοίο. Επίσης, το υγειονομικό υλικό θα φθάνει στις πληγείσες περιοχές αεροπορικώς. Ύψιστος στόχος είναι η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να σταλεί αεροπορικώς φαρμακευτικό υλικό στη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανταπόκριση των Ελλήνων στις ανάγκες της Τουρκίας, αλλά και της Συρίας, για ανθρωπιστική βοήθεια και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης εξακολουθεί να είναι τεράστια και συνεχής.