Είναι από τα κείμενα που εύχεσαι να μην χρειαστεί ποτέ να γράψεις και από τις ειδήσεις που δεν θα ήθελες ποτέ ν’ ακούσεις. Η απώλεια ενός νέου ανθρώπου τον οποίο γνώριζες, είχες συνεργαστεί μαζί του, είχες πιει καφέ, είχες γελάσει και έκανες παρέα, ιδίως στα πρώτα επαγγελματικά σου βήματα, σου δημιουργεί έναν μεγάλο κόμπο στο στομάχι. Ο Παναγιώτης Τζένος, ο γενικός διευθυντής του Ομίλου των Παραπολιτικών, «έφυγε» χθες σε ηλικία μόλις 46 ετών, από καρδιακή ανακοπή. Έτσι ξαφνικά, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις…

Τον ήξερε όλη η δημοσιογραφική πιάτσα, καθώς συνομιλούσε με όλους. Άνθρωπος εργατικός, ακούραστος και μάχιμος, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του 1990. Αν και σπούδασε νομικά, τον κέρδισε ο έντυπος Τύπος, ακολούθως το ραδιόφωνο και εν μέρει η τηλεόραση. «Οι οργανωτικές του ικανότητες, ο σεβασμός του οποίου τύγχανε, όχι αδίκως, από τους συναδέλφους του και οι εμπειρίες που είχε αποκτήσει τον είχαν αναδείξει από νεαρή ηλικία σε επιτελικές θέσεις υψηλού κύρους και επιπέδου» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε ο όμιλος των Παραπολιτικών για το νεαρό αγόρι από τα Καλάβρυτα που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα στην Αθήνα.

Κάθε φορά που ένας συνάδελφός του είχε μια δημοσιογραφική επιτυχία έσπευδε να τον συγχαρεί και έβλεπες στο πρόσωπό του τη χαρά, σαν να είχε βγάλει ο ίδιος το θέμα. Αστειευόταν με τους πάντες ακόμη και κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, ενώ εάν κάτι δεν το ήξερε, έσπευδε να ζητήσει πληροφορίες. Ήταν διευθυντής στα μέσα ενημέρωσης αλλά ποτέ δεν έκανε τον ξερόλα. Ρωτούσε να μάθει για ποιο λόγο μπορεί να έγινε η τάδε κίνηση από την κυβέρνηση ή τι σχεδιάζει με την δείνα τακτική η αξιωματική αντιπολίτευση. Τηλεφωνούσε σε υπουργούς, σε βουλευτές, σε κάθε άνθρωπο που μπορεί να του έδινε μια χρήσιμη πληροφορία.

Στο ραδιόφωνο θήτευσε δίπλα στον Γιώργο Τράγκα. Ατελείωτα ξενύχτια και πρωινά ξυπνήματα δίπλα στον πολύπειρο ραδιοφωνικό παραγωγό. Από εκείνον έμαθε πολλά, όπως και σχεδόν όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του. Πολύ αργότερα ο Τζένος απέκτησε τη δική του παρεμβατική εκπομπή στο ραδιόφωνο κάνοντας πράξη τη μαθητεία τόσων ετών, σημειώνοντας την προσωπική του πλέον μεγάλη επιτυχία. Στην επαγγελματική σταδιοδρομία είχε σχεδόν πάντα δίπλα του, τον νυν εκδότη της εφημερίδας Παραπολιτικά, Γιάννη Κουρτάκη. Παιδιά ήταν και οι δύο όταν ξεκίνησαν με όνειρα το εγχείρημα της ιστοσελίδας των Παραπολιτικών και ακολούθως την έντυπη έκδοσή τους. Ο Γιάννης επέλεξε να τον αποχαιρετήσει δημοσίως, σοκαρισμένος, με το εξής ολιγόλογο κείμενο: «Το ‘97 έφυγε ο αδερφός μου. Σήμερα έφυγε ο Παναγιώτης μου. Ο δεύτερος αδερφός μου. Ήταν τα πάντα για μένα. Καλό ταξίδι αδερφέ μου. Δεν περίμενα ποτέ τούτη τη στιγμή. Σ αγαπώ αιώνια. Σ ευχαριστώ για όλα». Είμαι σίγουρος ότι αυτές τις ώρες, μακριά από το Twitter και τα τηλέφωνα, του λέει πολλά περισσότερα.

Δυστυχώς ο Παναγιώτης δεν αφήνει πίσω του απλώς ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια οικογένεια. Την σύζυγό του δημοσιογράφο και αντιδήμαρχο Πειραιά Ανδριάνα Ζαρακέλη και τον μόλις 14 ετών γιο τους Γιάννη. Ό,τι και να πεις, ό,τι και να γράψεις γι’ αυτή την παράμετρο της τραγωδίας θα είναι λίγο. Εύχεσαι απλώς κουράγιο εννοώντας το με όλη τη σημασία της λέξης. Καλό ταξίδι ρε Παναγιώτη, μας έφυγες πολύ νωρίς φίλε!