Εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας θεωρείται η απόφαση δημιουργίας νέας αμερικανικής βάσης στη Λάρισα και ειδικότερα στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα, πρόκειται για βάση των αμερικανικών εξελιγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV MQ-9 Reaper, που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Μάλιστα τα τέσσερα πρώτα έφθασαν στην Ελλάδα σε κούτες και μονταρίστηκαν στη Λάρισα ενώ τα υπόλοιπα έφθασαν τις προηγούμενες μέρες από άλλες αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη έτοιμα. Τρία drones τέτοιου τύπου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αγοράσει και η χώρα μας προσεχώς.

Η μεταστάθμευση των αμερικανικών αυτών αεροσκαφών πρόκειται να έχει διάρκεια ενός έτους και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ η δράση τους θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ. Εννοείται πως ο ένας χρόνος μπορεί να παραταθεί και να γίνουν δύο, τρία χρόνια ή και παραπάνω.

Τα MQ-9 Reaper είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν από τη Λάρισα αλλά ήταν παλαιότερης γενιάς και είχαν αποστολή την επιτήρηση περιοχών της Βόρειας Αφρικής με έμφαση την περιοχή της Υεμένης λόγω του εμφυλίου που ήταν σε εξέλιξη εκεί. Αν και δεν μεταφέρουν πυραύλους, έχουν τη δυνατότητα, αν αυτό απαιτηθεί να φέρουν πυραύλους αέρος – εδάφους αλλά και αέρος – αέρος. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθούν τον «εχθρό» μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του πεδίου στα κέντρα επιχειρήσεων, να συλλέγουν πληροφορίες, αλλά και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, έχοντας τη δυνατότητα να παραμένουν χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα έως και 48 ώρες και ακτίνα δράσης μέχρι την Κύπρο.

Η ακτίνα δράσης τους φθάνει τα 1.850 χιλιόμετρα γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να επιτηρούν από περιοχές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλύπτοντας και τη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.