Από νωρίς σήμερα πρωί έχει ξεκινήσει η περισυλλογή του πολεμικού υλικού, του αεροπλάνου που συνετρίβη το Σάββατο το βράδυ στη Καβάλα. Στο σημείο βρίσκονται ομάδες του στρατού και πυροτεχνουργοί. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα του «μαύρου κουτιού», το οποίο θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας, που οδήγησε στο θάνατο 8 ανθρώπους.

Οι Σέρβοι, ενημέρωσαν πως το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με 11 τόνους πυρομαχικών και συγκεκριμένα εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 καθώς και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67. Παραλήπτης ήταν οι ένοπλες δυνάμεις του Μπαγκλαντές, οι οποίοι έδωσαν άλλα στοιχείς στοιχεία αναφορικά με το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους.

Συντριβή Antonov στην Καβάλα

Το αεροσκάφος μετέφερε «περίπου 11 τόνους αγαθών στρατιωτικής βιομηχανίας, δηλαδή νάρκες από τη Valir, μια ιδιωτική σερβική εταιρεία για το Μπαγκλαντές» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ένα φορτηγό αεροσκάφος ουκρανικής εταιρείας που εκτελούσε δρομολόγια από τη Σερβία προς το Μπαγκλαντές, το οποίο μετέφερε στρατιωτικά αγαθά, συνετρίβη στην Ελλάδα την Κυριακή, σκοτώνοντας και τα οκτώ μέλη του πληρώματος του, ανέφερε η διεθνής ραδιοφωνική υπηρεσία Agence France-Presse επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του αρχηγείου της BGB στο Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, Nebojsa Stefanovic.

«Αυτή η πτήση είχε όλες τις κατάλληλες άδειες, όλες σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Όπως αναφέρουν τα Μέσα της χώρας ο εκπρόσωπος του αρχηγείου της BGB (η υπηρεσία συνοριοφυλάκων), Αντισυνταγματάρχης Fayzur Rahman ανέφερε πως ήταν εκπαιδευτικό υλικό, βόμβες για όλμους, το οποίο ο προμηθευτής έπρεπε να τις μεταφέρει στο λιμάνι της Ντάκα.

Συντριβή Antonov στην Καβάλα

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Αρχών δεν υπήρχαν «όπλα» στην αποστολή η οποία ήταν ασφαλισμένη. Μιλώντας στην ιστοσελίδα New Age, διέψευσε τα δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης που έλεγαν ότι το αεροπλάνο μετέφερε νάρκες για το Μπαγκλαντές. «Δεν χρησιμοποιούμε νάρκες», είπε. Όπως σημειώνεται πρόκειται για εκπαιδευτικά όπλα για τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Masud Bin Momen, ανέφερε πως «μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ατύχημα. Η αποστολή ήταν ασφαλισμένη», είπε και συμπλήρωσε πως το Μπαγκλαντές προμηθεύεται συχνά προϊόντα από τη Σερβία.

Ερωτηθείς για τη χρήση ουκρανικού αεροσκάφους εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «οι προμηθευτές συνήθως κανονίζουν τη μεταφορά σε τέτοιες περιπτώσεις» αρκέστηκε να πει, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες».