Ογδόντα πέντε υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν από σήμερα ψηφιακά, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης gov.gr, ενώ ως το τέλος του 2022 ηλεκτρονικά θα γίνονται, μέσω της ίδιας πύλης, διακόσιες υπηρεσίες και ως το τέλος του 2023 συνολικά οκτακόσιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στις 85 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η έκδοση δελτίου στάθμευσης ΑμεΑ, η ανανέωση της άδειας οδήγησης, η χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας οχήματος και πολλές ακόμη υπηρεσίες από το σύνολο των διευθύνσεων της Περιφέρειας (διευθύνσεις υγείας, ανάπτυξης, αγροτικής οικονομίας, μεταφορών κ.ά.).

Τα παραπάνω γνωστοποίησαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη συνάντηση που είχαν, σήμερα, στην έδρα της Περιφέρειας, παρουσία των υφυπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου και Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη.

«Το κυρίαρχο αποτέλεσμα είναι ότι θα μπορεί ο πολίτης να κάνει αίτηση μέσω του gov.gr στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και πλέον τα έγγραφα θα γυρνάνε πίσω στη θυρίδα του πολίτη ψηφιακά, υπογεγραμμένα από το gov.gr. Αυτό μπορεί να ακούγεται τεχνικό αλλά είναι εξαιρετικά ουσιαστικό σε σχέση με το πώς οικοδομούμε ένα νέο κράτος», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιβάνιος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «στο τέλος του 2023 δεν θα χρειάζεται να έρχεται κανείς πλέον στην Περιφέρεια για να κάνει οποιαδήποτε δουλειά καθώς θα μπορεί να την κάνει απομακρυσμένα».

Wi-Fi σε πενήντα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Κεντρική Μακεδονία

Ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσουν στην τοποθέτηση wi-fi σε πενήντα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Κεντρικής Μακεδονίας. Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση, η οποία θα προβλέπει ακριβώς τα σημεία και τον τρόπο εξέλιξης αυτού του σχεδίου.

Πόροι άνω των 50 εκατ. ευρώ στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του προγράμματος smart cities

Eξάλλου, όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο του προγράμματος smart cities (έξυπνες πόλεις), το οποίο αφορά σε μεγάλο βαθμό την Κεντρική Μακεδονία, στους δήμους της Περιφέρειας θα διοχετευτούν πόροι ύψους άνω των 50 εκ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

«Αυτό το πρόγραμμα είναι καθοριστικό για να μπορέσουμε συνολικά να αλλάξουμε όλοι μαζί δήμοι, η Περιφέρεια, το κεντρικό κράτος, τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετείται ο πολίτης και η επιχείρηση από εμάς. Ξανασχεδιάζουμε το κράτος, αλλάζουμε τη μηχανική του. Αλλάζουμε τα κυκλώματά του. Στο τέλος, ο πολίτης θα μπει στο επίκεντρο και σε ένα γεγονός της ζωής του δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρείται και να πηγαίνει σε πέντε ή σε δέκα ουρές. Στο τέλος, τα ψηφιακά μέσα είναι μέσα. Ο στόχος είναι απλή, γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση και σεβασμός στον πολίτη. Ο στόχος είναι κοινός», υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ξεκινάει η κατασκευή υπερσύγχρονων κινηματογραφικών στούντιο στη Θέρμη

Στο μεταξύ, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ακόμη ότι ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της τρίτης μεγάλης κινηματογραφικής ταινίας του Hollywood στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ μετά και τις επαφές που είχε προ ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ξεκινάει το αμέσως προσεχές διάστημα η κατασκευή υπερσύγχρονων στούντιο στην περιοχή της Θέρμης.

«Όπως ξέρετε η γη έχει αγοραστεί από τους ιδιώτες που θα τα κατασκευάσουν και κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στις ΗΠΑ είχα τη δυνατότητα να συναντηθώ μαζί τους, να μου παρουσιάσουν τα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα. Άμεσα ξεκινάει η κατασκευή των στούντιο αυτών που θα απογειώσουν πραγματικά την περιοχή μας και θα την καταστήσουν έναν πραγματικό πρωταγωνιστή σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την παραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών», πρόσθεσε.