Τη σύγκλιση της Ολομέλειας Εφετών Θεσσαλονίκης, ζητά ο προϊστάμενος της τοπικής Εισαγγελίας Εφετών, Παναγής Γιαννάκης, προκειμένου να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής, που θα αναλάβει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης της «μαύρης τρύπας» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε έγγραφο αίτημα προς τον προϊστάμενο της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου, Δημήτρη Ευθυμιάδη, στο οποίο κάνει επίκληση στην εξαιρετικής σπουδαιότητας της υπόθεσης, που «έχει απασχολήσει ευρέως την κοινή γνώμη».

Ως εκ τούτου, «είναι ανάγκη να γίνει η ανάκριση υπό την αιγίδα του Εφετείου για να προσδοθεί το αναγκαίο κύρος στις ενέργειες της ανάκρισης», αναφέρεται στο έγγραφο αίτημα του εισαγγελέα Εφετών.

Στο διάστημα των δύο τελευταίων δεκαετιών υπάρχουν άλλες τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες συγκλήθηκε η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης για τον ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή. Οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν τις παράνομες μετεγγραφές φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκης 1997 και την εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της ολοκλήρωσης του τελικού πορίσματος από την επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών Αναστασία Τσεμπερά, που από το 2008 ερευνά το σκάνδαλο στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως προέκυψε από το τελικό πόρισμα, που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου ανέρχεται σε 51,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αποδίδονται ποινικές ευθύνες σε 24 άτομα.

Για την υπόθεση έχει ήδη προφυλακισθεί ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης.