Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Τρίτη (10/5) υγειονομικοί οι οποίοι έχουν είχαν προκηρύξει στάση εργασίας σήμερα από τις 11:00 έως τις 15:00 αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «ιδιωτικοποιεί την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και καθιερώνει τα απογευματινά χειρουργεία στα Νοσοκομεία με πληρωμή».

Η πορεία στην οποία συμμετείχαν μέλη και της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ ξεκίνησε από υπουργείο Υγείας όπου οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στις 11:30 και περίπου στη μία το μεσημέρι έφτασε στη Βουλή.

Κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων ήταν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μπροστά από τη Βουλή και οι δύο λωρίδες της λεωφόρου Αμαλίας αλλά και η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη όπου είχαν παραταχθεί κλούβες των ΜΑΤ.

Οι δρόμοι άνοιξαν εκ νέου περίπου στις 13:45.

Όπως φαίνεται στο βίντεο του Newsbeast ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος προσπάθησε να περάσει στο πλάγιο της τμήμας της Βουλής και οι αστυνομικοί τον απώθησαν.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. δεν άφηναν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ να κρεμάσουν το πανό τους και αυτοί φώναζαν συνθήματα κατά τους.

Οι Ομοσπονδίες απορρίπτουν στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που στοχεύει όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ «στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί «πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό».

«Η κυβέρνηση ξηλώνει το Ε.Σ.Υ. Ιδιωτικοποίησε τις δευτερογενές διακομιδές του ΕΚΑΒ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη έναντι αδράς αμοιβής και με κρυφές χρεώσεις στους ασθενείς» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

«Εμείς οι υγειονομικοί δεν θέλουμε τα λεφτά των ασθενών αλλά ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τώρα που η ακρίβεια τσακίζει. Νεοδιόριστος υγειονομικός λαμβάνει μισθό κάτω από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη» σημειώνει.

«Η κυβέρνηση δεν έβαλε ”μυαλό” με τους σχεδόν 30.0000 νεκρούς της πανδημίας και επιμένει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος παρότι οι ιδιώτες δεν έβαλαν πλάτη στην πανδημία και αύξησαν τα κέρδη με τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι υγειονομικοί ζητούν την απόσυρση του Νομοσχεδίου και διεκδικούν:

• Ισχυρή Δημόσια Υγεία
• Άρση αναστολών Εργασίας
• Μονιμοποίηση συμβασιούχων
• Ένταξη στα ΒΑΕ
• Ουσιαστική αύξηση στους μισθούς
• Καμία περικοπή και Επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
• Θεσμοθέτηση επαγγελματικής νόσου – Εργατικό ατύχημα.

Δείτε το βίντεο και το φωτορεπορτάζ του Newsbeast